Reitingud: Isamaa ja EKRE toetus tõuseb (11)

BNS
Copy
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder. Foto: Madis Veltman

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti küsitluse järgi on jätkuvalt kindlalt liidrikohal Reformierakond, kuid toetust on kasvatamas ka Isamaa ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE).

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 34,5 protsenti, EKREt 20,9 protsenti ja Keskerakonda 17,5 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Liidrikohal Reformierakonna toetus nädalaga märkimisväärselt ei muutunud, samal ajal tõusis teisel kohal oleva EKRE toetus 1,1 protsendipunkti võrra. Kahe erakonna vahe viimaste tulemuste põhjal on nüüd 13,6 protsendipunkti. Populaarsuselt kolmas on Keskerakond, kelle toetus samuti nädalaga oluliselt ei muutunud.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 10,6 protsendiga, Isamaa 7,3 protsendiga ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 6,3 protsendiga. Eesti 200 toetus on jätkuvalt langustrendis ning madalaimal tasemel alates 2020. aasta novembrist. Samal ajal tõuseb Isamaa, kes on viimase kahe kuuga toetust kasvatanud 2,5 protsendipunkti võrra.

Tartu Ülikooli Skytte poliitikauuringute instituudi teaduri Martin Mölderi sõnul pole enne riigikogu suvepuhkusele minekut suuremaid muutusi erakondade toetuses näha.

«On selge, et Reformierakond saavutas juuni alguses hetketoetuse lae ning nende reiting on viimased neli nädalat püsinud stabiilselt 35 protsendi all. Samas jätkub Eesti 200 toetuse kiire langus. Märtsi algusest on nende reiting vähenenud peaaegu kaks korda. Viimati oldi sellel tasemel 2020. aasta sügisel, mil väga kiire kasv viis erakonna toetuse seitsmelt protsendilt 16-ni. Kui palju Eesti 200 toetust kaotab, sõltub sellest, kui palju on vahepeal suudetud enda seljataha liikunud teiste sarnaste erakondade toetajaid kinnistada,» märkis ta.

«Nii Reformierakonna kui ka Isamaa tugev positsioon ei tule praegu Eesti 200-le kindlasti kasuks. Isamaa toetus on järjepidevalt kasvanud alates aprilli teisest poolest, samas sotsiaaldemokraatide toetus pigem näitab kahanemise märke. Ilmselt on uue valitsuse moodustamise protsessi laiematest mõjudest veel rääkida vara, kuid paistab, et Isamaa on sellest pigem võitnud, samas kui sotsiaaldemokraatidel pole õnnestunud laiema tähelepanu potentsiaali oma toetuseks muuta,» selgitas Mölder.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles