Kallas: Ukraina ja Moldova tee on Euroopa ja see tee on pidurdamatu (11)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Sander Ilvest

Riigijuhid andsid neljapäeval Brüsselis Ukrainale ja Moldovale Euroopa Liidu ametliku kandidaadiriigi staatuse. Peaminister Kaja Kallase sõnul on Euroopa Liit, Ukraina ja Moldova teinud oma valiku ja see on ühine demokraatia, vabadus ning inimlik elu.

«Uutele tulijatele ukse avamine Euroopa Liitu on geopoliitiliselt piirkonna suurim edasiminek pärast Nõokogude Liidu lagunemist. Ukraina ja Moldova liitumine ei tähenda ainult nende rahvaste lõplikku pöördumist läänelike väärtuste poole, vaid näitab Venemaa ja Kremlis valitseva mentaliteedi langust ning kontrolli kaotust paljude riikide ja rahvaste üle,» ütles Kallas.

Peaminister lisas, et Eesti on olnud eelkõige Ukraina suurimaid toetajaid ja seda väljendas eile ka president Volodõmõr Zelenskõi. «Eesti on nii riigina kui üksikisikutena aidanud Ukrainat tohutult palju ja seda enam on meile oluline kandidaatriigi staatuse saamine,» sõnas Kallas.

«Tänan ka kõiki neid diplomaate, kes on viimastel kuudel otsuse sündimise eest palju pingutanud ja tööd teinud ning Ukrainasse, Moldovasse ja Gruusiasse uskunud,» lisas peaminister.

Samuti astus sammu ELi suunas edasi Gruusia, kellele riigijuhid andsid tugeva perspektiivi euroliidu liikmeks saamiseks.

Ukraina esitas ELiga liitumise taotluse kohe pärast Venemaa invasiooni algust, tänavu 28. veebruaril. Euroopa Komisjon on Ukrainale esitanud seitsmest punktist koosneva teekaardi ning esitab esimese hinnangu täitmisest selle aasta lõpus.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles