Zelenskõi: Ukraina kandidaadistaatus on samm Euroopa tugevdamise suunas

BNS
Copy
President Volodõmõr Zelenskõi.
President Volodõmõr Zelenskõi. Foto: ELIOT BLONDET/POOL/SIPA/Scanpix

President Volodõmõr Zelenskõi teatas neljapäevaõhtuses pöördumises Euroopa Liidu (EL) tippkohtumisel osalejate poole, et otsus anda Ukrainale ühenduse kandidaadi staatus on suur samm Euroopa tugevdamise suunas Venemaa agressiooni tingimustes, edastas ukrainlaste meediakanal Unian.

«Te tegite täna ühe Ukraina jaoks kõige olulisema otsuse kogu meie riigi 30 iseseisvusaasta jooksul. See otsus ei ole aga ainult Ukraina jaoks. See on suurim samm Euroopa tugevdamise suunas, mida saaks teha just praegu ehk meie ajal ja sellistes tingimustes, kui Venemaa vallutussõda paneb proovile meie kõigi võime säilitada vabadust ja ühtsust,» ütles riigipea.

Zelenskõi tänas kõiki Euroopa riikide juhte selle otsuse toetamise eest ning avaldas ühtlasi lootust, et Euroopa Liidu lipp lehvib peagi igas Ukraina linnas.

«Ukraina ja Euroopa lipud on koos ka siis, kui me oma riiki pärast seda sõda koos üles ehitame. Ja täna tahan tänada teid kõiki eraldi ja koos korraga. Tahan ühtlasi tänada meie kangelasi, sest igaüks, kes kaitseb relv käes Ukraina iseseisvust ja Euroopa vabadust, on kangelane. Aitäh, et tegite võimalikuks Ukraina uue ajaloo ja Euroopa uue ajaloo - veelgi tugevama ja veelgi vabama,» rääkis Zelenskõi.

Euroopa Liidu (EL) liidrid leppisid veidi enne seda kokku Ukrainale ja Moldovale kandidaadistaatuse andmises.

«Ajalooline hetk. Tänane päev tähistab otsustavat sammu teie teel Euroopa Liidu poole. Meie tulevik on üheskoos,» kirjutas Michel Brüsseli tippkohtumise ajal suhtlusvõrgustikus Twitter.

Ukraina esitas EL-i liikmeks saamise taotluse vähem kui nädal pärast Venemaa sissetungi 24. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles