KAART ⟩ Tallinnas aitavad janu kustutada avalikud veekraanid

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Koer kuuma ilma ajal vett joomas.
Koer kuuma ilma ajal vett joomas. Foto: Eero Vabamägi

Kuumade ilmadega tuleks juua rohkesti vett – selleks on AS Tallinna Vesi avanud linnaruumis avalikud veevõtukohad, kust saab kuni septembri lõpuni võtta tasuta puhast joogivett. Ühtlasi pakuvad tasuta kraanivett ka paljud pealinna söögikohad.

«Väga kuumade ilmadega on joogivee kättesaadavus eriti kriitilise tähtsusega ning tänavu suvel on linnaruumis 38 avalikku veekraani, kust saab võtta kontrollitud kvaliteediga puhast joogivett,» ütles abilinnapea Vladimir Svet (KE). «Lisaks sellele, et värske kraanivesi on linnaruumis inimestele mugavalt kättesaadav, säästab see ka keskkonda, sest väheneb plastjäätmete hulk.»

AS Tallinna Vesi varahaldusdirektor Tarvi Thomberg märkis, et kui kasvõi pooled tallinlased eelistaksid suvel täita joogikraanist oma pooleliitrist kaasaskantavat veepudelit, siis saaks ühe päeva jooksul ära hoida ligi 225 tuhande plastpudeli tootmise, transpordi ja käitlemisega seotud ressursside kulu. ASi Tallinna Vesi andmetel joob praegu kraanivett ligi 90 protsenti lõpptarbijaist.

Veekraanid Tallinna kesklinnas.
Veekraanid Tallinna kesklinnas. Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinna avalikud kraanid on kantud veebikaardile ning kõik joogipunktid on märgistatud QR-koodiga, mida skaneerides näeb ka teisi kaardil asuvaid veevõtupunkte.

Kesklinna avalikud joogikraanid asuvad Tornide väljaku haljasala Snelli tiigi poolses otsas (Nunne 18), Russalka mälestussamba ja mereranna vahel, Lootsi tänava ja Reidi tee ristumise koha lähedal (Lootsi 8/1), Maarjamäe memoriaali lähedal Pirita teel, Tiigiveski pargi koerte jalutusväljaku kõrval, Järvevana tee ääres Filtri tee bussipeatuse lähedal (Järvevana tee 3d) ning Järve metsa lähedal parklas (Järvevana tee 9g). Samuti leiab joogiveekraani Viru tänava ja Pärnu maantee vahel purskkaevu lähedalt (Viru 27a), vanalinnast Harju ja Niguliste tänava nurgalt, Toompealt Taani kuninga aiast, Uuelt turult, Piiskopi aiast, Politseipargist, Järvevana tee kergliiklusteelt (Järvevana tee 7n) ja Kadrioru pargist.

Veevõtupunktid on ka Vabaõhumuuseumi teel, Pirita rannahoone läheduses ja Astangu kergliiklusteel.

Lisaks 38 avalikule veekraanile leiab paljudelt Tallinnas toimuvatelt avalikelt üritustelt veepaagid tasuta joogiveega.

Keskkonnaagentuur hoiatab läheneva kuumalaine eest

Keskkonnaagentuur andis seoses saabuva kuumalainega välja esimese taseme hoiatuse. 

Prognoosikohaselt tõuseb laupäeval õhutemperatuur sisemaal 27–30 soojakraadini. Pühapäeval aga kuni 32 kraadini. Ööd muutuvad samuti järjest soojemaks, mistõttu õhk ei pruugi alla 20 kraadi jahtuda.

Kuna õhutemperatuur küündib lähipäevil 32 soojakraadini, plaanivad päästjad teha veeohutuse reide.

«Kahjuks näitab meie kogemus, et soojalaine toob kaasa veeõnnetuste ja uppunute arvu kasvu. Nii nagu lõkkereidid, aitavad päästjate veeohutuse reididki tuletada meelde ohutuse põhitõdesid ja loodetavasti nii mõnegi elu säästa,» ütles päästeameti esindaja Indrek Ints.

Ööpäevaringne palavus koormab organismi ega anna võimalust välja puhata. Erilist tähelepanu tuleb pöörata väikelastele ja lemmikloomadele, et vältida ülekuumenemist. Käepärast peaks olema piisavalt vedelikku ja jahutust pakub ka jäätis. Leevendust toovad ka mere- ja laheäärsed paigad.

Keskkonnaagentuuri andmetel võib kuumalaine kesta enam kui nädala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles