Eestist välja saadetud Kremli provokaatori naine: mul ei lastud temaga isegi hüvasti jätta (3)

Postimees
Copy
Kapo saatis riigist välja Ramil Usmanovi.
Kapo saatis riigist välja Ramil Usmanovi. Foto: Kaitsepolitseiameti ühismeediakonto

Kaitsepolitseiamet ja politsei teatasid 14. juunil, et saatsid Eestist välja Kremli-meelse provokaatori, 64-aastase Ramil Usmanovi. Eurosaadik Yana Toom (KE) suhtles Usmanovi abikaasaga, kes väidab, et tema mees ei saanud väljasaatmisotsust. 

Usmanovi naise sõnul helistati ta mehele ja kutsuti politseisse jutuajamisele. «Mitte miski ei näidanud, et asjad võivad nii lõppeda. Selgus, et nad ei lasknud naisel isegi oma mehega hüvasti jätta. Viisid ta tagauksest välja ja piirile. Tõsi, naine viidi koju, et ta võtaks mehele spordiriided ning lubati võtta mehele ka sularaha,» kirjeldas Toom. 

Kaitsepolitseiamet koostöös politsei- ja piirivalveametiga saatis riigist välja Eesti julgeolekut ohustanud Kremli-meelse provokaatori Ramil Usmanovi.
Kaitsepolitseiamet koostöös politsei- ja piirivalveametiga saatis riigist välja Eesti julgeolekut ohustanud Kremli-meelse provokaatori Ramil Usmanovi. Foto: Kaitsepolitseiamet

Toom väitis, et Usmanovile ei antud väljasaatmise kohta ka otsust, vaid protokoll selle kohta, et teda hoitakse kinni 48 tundi. «Seal on kirjas, et kapo hinnangul kujutab isik ohtu riigi julgeolekule ning ta on pikaajalisest elamisloast ilma jäetud, kuna esitas seda staatust taotledes valeandmeid,» lisas Toom. 

Yana Toomi büroo andmetel varjas Afganistanis sõdinud Usmanov, et «osales teise maa sõjas», ent tema abikaasa kinnitab, et Afganistani sel ajal niiviisi ei suhtutud, seetõttu ta mees seda ka ei nimetanud. Nagu varem meedias kajastatud, juhtis ta omal ajal Lõuna-Eestis Afganistani sõja veteranide liitu ja oli üks Tartus tegutseva Venemaa Föderatsiooni Kodanike Liidu aktiviste.

Ise ei soovinud otsust

Kapo pressiesindaja Jürgen Klemm ütles Rus.Postimehele, et Ramil Usmanov saadeti riigist välja kahel põhjusel: «Elamisloa taotlustes korduv valeandmete esitamine oma varasema ajateenistuse kohta NSV Liidu ja Venemaa Föderatsiooni relvajõududes, samuti asjaolu, et Usmanovi senine tegevus ohustas Eesti julgeolekut. Tegevustest, mida peame turvariskiks, kirjutasime aastaraamatus pikemalt.»

Abikaasa väite kohta, et Usmanov pole saanud väljasaatmisotsust, vastas PPA pressiesindaja Kerly Virk, et väljasaatmisotsus esitati Usmanovile kahes eksemplaris: üks eksemplar anti talle üle ja tõlgiti talle arusaadavasse keelde.

«Märgin, et ühel eksemplaril kinnitas Ramil Usmanov kirjalikult tõlke olemasolu ja talle otsuse väljastamist. Kuid ta keeldus seda vastu võtmast, kuigi seda dokumenti üritati talle korduvalt kätte anda,» selgitas Virk. 

Toom teemat ei jäta

Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Eurosaadik Toom lubas, et jätkab selle teemaga tegelemist. 

«Me lööme kõik uksed kas või rusikaga lahti: kirjutame Euroopa Komisjonile, ombudsmanile, kuhu iganes. See tuleb lõpetada – nii ei tohi inimesi kohelda! Te võite karta või mitte, kuid seadust tuleb järgida, see on kirja pandud kõikide jaoks,» ütles Toom. 

Põhja prefektuuri operatiivjuht Indrek Aru ütles Rus.Postimehele, et 24. veebruarist kuni möödunud nädalani on PPA tunnistanud kehtetuks 29 välismaalase riigis viibimise või elamise õiguse seoses ohuga avalikule korrale või riigi julgeolekule. Neist 20 inimest oli Eestis viisaga või viisata ning üheksal inimesel oli elamisluba. Enamik riigist väljasaadetutest on Venemaa Föderatsiooni kodanikud. 

«Täpsustan, et nende 29 inimese hulgas on neid, kes saadeti välja julgeolekuohu tõttu ja neid, kes saadeti välja kuriteo toimepanemise tõttu. Ohtu avalikule korrale ja julgeolekule võib seostada ka toimepandud kuriteoga, mille puhul saab politsei elamisloa ära võtta ja isiku riigist välja saata,» lisas Indrek Aru.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles