Tõrva kirev suvi: liivaskulptuuridest Vabaduse Park ja Tule-Päevade festival

Tartu 2024
Copy
Foto: Tõrva Vallavalitsus/Andrus Abel

Valgamaal Tõrvas toimub sel suvel nii mõndagi põnevat. Juunis avati Tõrva Vabaduse Park, mis koosneb Ukraina toetuseks ehitatud liivaskulptuuridest, tavalistest skulptuuridest ning fotonäitusest. 20.-24. juulil leiab aga aset valla tähtsündmus, muusika-, spordi- ja vabaajaüritustest tulvil Tõrva Tule-Päevad.

Tõrva on juba kolm aastat toonud kokku rahvusvaheliselt tunnustatud liivaskulptorid, et tutvustada 1937. aastal ametliku tiitli saadud kuurortlinnana seda omapärast ja vaieldamatult efektset kunstivormi. Sel suvel sai kogu ettevõtmine oluliselt sügavama tähenduse, sest keskväljakule rajatud viiemeetrine Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi liivaskulptuur on äratanud tähelepanu üle maailma. Nii sündis idee avada skulptuuride park koos fotonäitusega ja panna sellele Ukraina toetuseks nimi Vabaduse park.

Tunnustatud Ukraina skulptori Juri Kosterini käe all valmis liivast skulptuur Vene tanki vedavast traktorist. Volodõmõr Zelenskõi liivaskulptuuri, kus presidenti on kujutatud New Yorki kuulsa Vabadussamba osana, autor on Lätist pärit Agnese Rudzīte-Kirillova. Pargist leiab ka skulptuuri, mis pühendatud Balti ketile ning massiivse rahu käemärki kujutava taiese. Liivaskulptuuride ehitamiseks kasutatakse liiva ja vett ning segu pressitakse spetsiaalsetes metallist või puidust vormides tihendaja abil kompaktseks. Skulptuurile pihustatakse PVA- liimi, et kaitsta teost vihma ja tuule eest. Sel moel peaks Tõrva park peaks kestma sügiseni.

Foto: Tõrva Vallavalitsus/Andrus Abel

Lisaks suuremõõtmelistele liivaskulptuuridele saab Vabaduse Pargis näha ka abstraktseid skulptuure Eesti skulptoritelt ning fotonäitust, millel kujutatakse Ukraina dokumentaalfotograafi Maks Levini jäädvustusi käimasolevas sõjast, milles ta ka ise elu kaotas ning koostöös Vabamuga Eesti taasiseseisvumise olulisemad hetked.

Legendaarsed Tõrva Tule-Päevad ja Tulede Öö

20.-24. juuli tasub veeta Tõrvas, sest toimumas on legendaarsed Tõrva Tule-Päevad. Need on päikselised päevad täis eripalgelisi kultuuri-, spordi- ja vabaajasündmusi nii noorele kui ka eakale, nii suurele kui ka väikesele. See on parim aeg aastas, mil kokku saavad tõrvakad, Tõrva sõbrad ja kõik elurõõmsad inimesed!

Foto: Tõrva Vallavalitsus/Andrus Abel

Tule-Päevade kulminatsiooniks on 23. juuli õhtul toimuv Tõrva Tulede Öö, kus Tõrva kesklinnas, ümber Veskijärve lookleval valguskunsti- ja muusikarajal saab näha ainulaadseid valgusinstallatsioone, elusat tuld ja erilisi esinejaid. Veskijärvel süüdatakse tuhatkond küünalt ning julgemad saavad nautida öö ilu valgustatud paatidel. Tulede Öö soojenduseks annab unustamatu kontserdi aasta artist 5Miinust, avatud on põnevate maitsetega toidutänav ning tegevusterohke lasteala.

Foto: Tõrva Vallavalitsus/Andrus Abel

Tule-Päevade kavas on ka traditsiooniline Helme kandi päev. Tänavu astub kuulajate ette sel aastal 50. tegutsemisaastat tähistav legendaarne Eesti ansambel Kukerpillid ning hoogsaid tantsurütme pakuvad Kurjad Plaanid ja Recovery. Loomulikult on hulganisti tegevust ka pere pisematele!

Lõuna-Eesti tähtsamate sündmuste ja põnevamate paikade tutvustamine toimub koostöös 2024. aastal Euroopa kultuuripealinna Tartu sündmuste planeerimisega. Veerand Eestit ehk Tartu koos Lõuna-Eestiga teeb kultuuripealinna egiidi all Eestis midagi sellist, mida varem pole tehtud! Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 viib ellu revolutsiooni keskkonnahoidlikus kultuurikorralduses. Kõik Tartu 2024 sündmused on korraldatud sama juhise järgi ehk samu keskkonnahoidlike põhimõtteid arvestades.

Loe Tõrva Tule-Päevadest lähemalt siit:

visittorva.ee

www.facebook.com/torvatulepaevad

Copy
Tagasi üles