President Karis: NATO vihmavari saab laiem kui kunagi varem (7)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Alar Karis.
Alar Karis. Foto: Kermo Benrot

Vabariigi President Alar Karis tunnustas NATO tippkohtumisel vastuvõetud alliansi strateegilist kontseptsiooni, pidades seda Eesti jaoks eluliselt tähtsaks.

«Täna Madridis alanud NATO tippkohtumise otsused näitavad NATO liitlaste tugevat ühtsust, hoolimata sellest, et seda on tahetud väljast lõhkuda. NATO liidrid näitasid Madridis otsustavust ja kasvatasid alliansi võimekust kaitsta iga jalatäit NATO riikide maad,» märkis Karis.

«Tänu tippkohtumisel vastu võetud otsustele suurendada liitlasvägede kohalolu on Eesti julgeolek muutunud veelgi tugevamaks. See on meile eluliselt tähtis. Peame nüüd alustama koostöös liitlastega diviisisuuruse üksuse ja selle juhtimisstruktuuri arendamist, mis kaitseb Eestit konflikti korral,» sõnas president, lisades, et tal on plaanis kõnelda peaministri ja valitsuse liikmetega niipea kui nad tippkohtumiselt Eestisse naasevad.

«Eesti on tänulik Ühendkuningriigile, Prantsusmaale, Taanile, Islandile ja kõigile teistele liitlastele, kes panustavad juba praegu oluliselt Eesti julgeolekusse. Eesti on valmis võtma vastu täiendavaid liitlasvägesid nii maal, merel kui ka õhus,» tõdes Karis. «Peame ära tegema ka oma kodutöö, et luua liitlaste kaitseväelastele tingimused tõhusaks väljaõppeks ja nende relvastuse ja varustuse ettepaigutamiseks.»

Karise sõnul on Euroopa julgeolekule endiselt suurimaks ohuks Venemaa. «Sellepärast ei saa Venemaa olla osa Euroopa julgeolekuarhitektuurist enne, kui ta lõpetab sõja Ukraina riigi ja inimeste vastu, lõpetab küberrünnakud ning katsed ära võtta oma naabritelt nende iseseisvat otsustusõigust oma tuleviku üle,» selgitas ta.

«Üks on kindel: NATO liitlased on kaitstud ja jäävad kaitstuks. Ja liitlased on otsustanud teha rohkem, et aidata Ukrainat võitluses Venemaaga, keda NATO peab suurimaks ohuks Euroopale,» sõnas Karis, lisades siiski, et Ukrainale on endiselt vaja kiiresti saata täiendavat relvastust ja varustust, samuti aidata väljaõppega.

Karis avaldas heameelt alliansi otsuse üle saata Soomele ja Rootsile ametlik kutse liitumaks NATOga. «See on tõeline nihe meie julgeoleku suurendamisel, NATO vihmavari saab laiem ja NATO muutub tugevamaks kui kunagi varem. Jätkame Soome ja Rootsi toetamist, et alliansiga ühinemine toimuks võimalikult kiiresti,» märkis ta.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles