Zelenskõi kommenteeris Maosaare vabastamist okupantide käest

BNS
Copy
Maxari foto Maosaaarest.
Maxari foto Maosaaarest. Foto: Maxar/AP/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kommenteeris neljapäevaõhtuses videopöördumises rahva poole Maosaare vabastamist Vene okupantide käest, edastas ukrainlaste meediakanal Unian.

«Kahtlemata on »madu« täna põhisõna. Ilmselt räägiti Maosarest sama palju sel päeval, kui sinna jõudis Vene laev. Siis lahkus laev igaveseks ja nüüd on saar taas vabastatud. Olen tänulik luurele ja »Alfa« võitlejatele. Olen tänulik meie laskuritele, armeele ja õhuvägede pilootidele,» rääkis Zelenskõi.

President toonitas, et Maosaar on strateegiliselt tähtis punkt ja selle vabastamine muudab oluliselt olukorda Mustal merel.

«See ei taga ikkagi julgeolekut ja ei garanteeri, et vaenlane ei naase. Aga see piirab juba oluliselt okupantide tegevust. Samm-sammult sunnime nad oma merelt, maalt ja taevast välja,» lisas Zelenskõi.

Ukraina armee tervitas neljapäeval Vene väe taganemist Maosaarelt, mis langes okupatsioonivägede kätte Kremli invasiooni esimestel päevadel.

«Tänan Odessa oblasti kaitsjaid, kes võtsid maksimaalseid meetmeid meie territooriumi strateegiliselt olulise osa vabastamiseks,» ütles Ukraina relvajõudude ülemjuhataja Valeri Zalužnõi suhtlusvõrgustikus Telegram.

«Suutmata panna vastu meie suurtükitulele, rakettidele ja õhurünnakutele, lahkusid okupandid Maosaarelt,» märkis Zalužnõi.

Moskva teatas varem, et lahkub saarelt «hea tahte märgiks», et lubada Kiievil põllumajanduskaupu eksportida.

«Niisiis, et Venemaa head tahet välja näitaks, peame teda regulaarselt läbi peksma,» kirjutas Ukraina presidendi nõunik Mõhhailo Podoljak suhtlusvõrgustikus Twitter.

Kiiev süüdistab Venemaad oma teravilja varastamises ja üleilmse toidupuuduse põhjustamises läbi Ukraina viljaekspordi tõkestamise.

Maosaar sai Ukraina vastupanu sümboliks, kui saare kaitsjad veebruari lõpus Vene sõjalaeva allaandmisnõude tagasi lükkasid ja ristleja Moskva ebatsensuursesse kohta saatsid. Mõni aeg hiljem uputasid Ukraina sõjaväelased Venemaa Musta mere lipulaevaks peetud ristleja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles