Merevägi tähistab laupäeval Lennusadamas taasloomise aastapäeva (1)

BNS
Copy
Admiral Cowan
Admiral Cowan Foto: Eesti merevägi

Merevägi korraldab laupäeval koostöös Eesti Meremuuseumiga Lennusadama välialal kell 12-16 mereväe päeva, et tähistada mereväe taasloomise 29. aastapäeva.

«Mereväe päev annab hea võimaluse tutvustada linnarahvale mereväe tegevusi ja olemust, kuna mereväelased täidavad oma igapäevaseid ülesandeid merel ja paljuski ei ole see nähtav. Eesmärk ongi näidata, mida endast kujutab teenistus sõjalaeval kui ka teistes mereväe üksustes,» ütles mereväe ülema asetäitja mereväekapten Johan-Elias Seljamaa. «Kuna mereväe aastapäeva peetakse novembris on suvine aeg märksa meeldivam ja annab laiemad võimalused tutvuda väeliigiga. Palju tänu Eesti Meremuuseumile, et saame seda päeva koos Lennusadamas tähistada.»

Mereväe päeval on kohal mereväe miinijahtija ja lipulaev EML Admiral Cowan, mis on avatud kõigile ürituse külastajatele. Laevadest on avatud ka meremuuseumi muuseumilaevad Suur Tõll ja Valvas.

Üritusel on kohapeal ka oma varustust ja tegevusi tutvustavad mereväe miinituukrid ning lisaks saab näha mobiilset mereseire radarit. Lisaks mereväelastele on üritusel kohal Vabadussõja eksponaadiga Eesti Sõjamuuseum, merenoorkotkad oma kaatriga, Kaitseväe Akadeemia ning meremuuseum ise.

Ürituse külastajad saavad osaleda meretakso mereohutuskoolitusel ja väljasõidul, viskeliini heitmise võistlusel ning sõlmede sidumise harjutusel.

Mereväe päeval osalemine on tasuta ja mõeldud kogu perele.

Eesti riiklike merendusametkondade taastamine algas 1990. aastal, kui teede- ja sideministeeriumi alluvuses moodustati Eesti Veeteede Amet. Samal aastal hakati siseministeeriumi haldusalas moodustama majanduspiiri valvamisega tegelevaid allüksusi.

1991. aastal moodustati Eesti Riigi Piirikaitseamet, mis 1992. aastal sai merepiiri valvamiseks esimesed kaatrid. Piirivalveametiks ümbernimetatud asutuses moodustati mereosakond ja merepiiri valvamisega tegelev struktuuriüksus – piirivalvelaevade üksikdivisjon.

Kaitseministeeriumi koosseisus oleva mereväe taasloomise esimeseks tähiseks võib pidada 1. juulit 1993, kui kaitsejõudude peastaabis moodustati mereosakond, mis hakkas taastama Eesti mereväge.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles