Biden lubas jätkata võitlust relvavägivallaga

Copy
Kaader Highland Parkist pärast tulistamist.
Kaader Highland Parkist pärast tulistamist. Foto: Brian Cassella/Scanpix

USA president Joe Biden lubas jätkata võitlust relvavägivalla epideemia lõpetamiseks Ameerikas pärast esmaspäeval aset leidnud massitulistamist Chicago eeslinnas toimunud iseseisvuspäeva paraadil.

Bideni sõnul vapustas teda ja tema naist Jilli järjekordne mõttetu relvavägivald, mis tõi sel iseseisvuspäeval taas leina Ameerika kogukonnale.

Tulistamises sai viimastel andmetel surma kuus ja haavata 24 inimest, kellest mitu on kriitilises seisundis.

«Ma ei kavatse loobuda võitlusest relvavägivalla epideemiaga,» ütles president.

Biden lisas, et allkirjastas juuni lõpus esimesed olulised relvakontrolli meetmed üle aastakümnete, kuid teha on vaja veel väga palju tööd.

Politsei teavitas veidi hiljem, et kahtlustav on 22-aastane Robert E. Crimo III, kes on relvastatud ja ohtlik. Politsei keeldus vastamast küsimustele, kuidas nad Crimo tuvastasid. Mõrtsukas sõitis korrakaitsjate andmetel autoga Honda, millel oli Illinoisi numbrimärk DM 80653.

USA seadusandjad murdsid juunis aastakümneid kestnud ummikseisu tulirelvade kontrolli vallas, kui võtsid vastu esimesed olulised ohutusnõuded pea 30 aasta jooksul.

Uus kongressi heakskiidu saanud seadus näeb ette täiendavat taustakontrolli alla 21-aastastele relvaostjatele, 11 miljardi dollari suunamist vaimse tervise hoidu ja kahe miljardi dollari suunamist koolide julgeolekusse.

Osariike kutsutakse võtma vastu niinimetatud «punase lipu» seadusi, mis näeksid ette tulirelvade äravõtmist inimestelt, kelles nähakse ohtu.

Samuti sulgeb see niinimetatud «poiss-sõbra seaduselünga», mille kohaselt võisid perevägivallatsejad vältida relvaostukeeldu, kui nad ei olnud oma ohvriga abielus ega koos ei elanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles