Kambja vald pakub põnevaid avastamis- ja kogemishetki

Tartu 2024
Copy
Suvel saavad külastajad ujuda ka Kambja järves. Taamal Kambja kirik.
Suvel saavad külastajad ujuda ka Kambja järves. Taamal Kambja kirik. Foto: Marko Ojakivi

Autosõitjaid on pikk aastaid tervitanud Tartu-Võru maanteel, enne Kambja alevikku silt „Kambja – eesti koorilaulu häll”. Eestlastele kui laulurahvale tuletab see meelde meie ajalugu ärkamisajast laulva revolutsioonini. Teisalt tekib õigustatud küsimus, miks ja kuidas on sellega seotud Kambja? Aga seepärast, et juba 1794. aastal tegutses siin mitmehäälne laulukoor.

Kambja ja Ülenurme alevikud on meie kultuuri tüvikohad

Kambja alevik on iga eestlase jaoks sedavõrd oluline ajalooline-kultuuriline paik, et seda peab eraldi külastama, enne kui suunduda edasi Vana-Võrumaale, tutvuma lauluisa, papa Kreutzwaldi pärandiga.

Aleviku silmatorkavaimaks maamärgiks on Kambja kirik (tuntud ka kui Kambja Martini kirik), mis on Lõuna-Eesti suurim maakirik. Kirik ehitati praegusele kohale ilmselt juba 14. sajandil, kuid on mitmeid kordi hävinud ja uuesti üles ehitatud. Kirik oma hea akustika ning üle 600 istekohaga meelitab inimesi kontserte kuulama või abielluma.

Aastal 1932, mil Tartu Ülikool tähistas 300 aastapäeva, külastas Kambjat Rootsi kroonprints Gustav Adolf. Prints istutas kirikuaeda tamme, mis kasvab värava kõrval praegugi. Kambja kirik oli ka Georg Becki, Cornelius Laalandi ja Julius Kuperjanovi kodukirik. Kiriku rüpest on võrsunud üks Eesti esimesi, 1686. aastal asutatud talurahvakoole Kambja kool.

Enne Kambja alevikuga tutvumist tasub kindlasti põigata läbi Ülenurmel asuvast Eesti Põllumajandusmuuseumist, mis asub ajaloolise Uellenorm rüütlimõisa hoonetes. Muuseum jäädvustab ja tutvustab Eesti maakultuuri näituste, põnevate programmide, huvitavate tegevuste ja vahvate sündmuste kaudu.

Kindel ja kodune Kambja vald

Kambja vald on mõnus elu- ja ettevõtluskeskkonnaga omavalitsus, kus väärtustatakse kultuurilist pärandit ning sportimisvõimaluste arendamist. Tänu kaunile maastikule ja arenenud teedevõrgule on Kambja vald olnud paljude spordivõistluste läbiviimise paigaks. Siin on toimunud Rally Estonia, Tartu Rattaralli, orienteerumised, Ace Xdream. Tänavune Rally Estonia leiab aset juba 14.–17. juulini.

Kambja valla väärtusteks on lennujaam – Lõuna-Eesti õhuvärav maailma, ja Eesti Lennuakadeemia – ainuke kool Eestis, kus saab omandada unikaalset lennunduseriala.

Aega tuleb leida ka iseendale

Kambja valla looduskauneim koht on Pangodi maastikukaitseala, mis asub vahelduva pinnamoega Otepää kõrgustiku servaalal Tartu-Otepää maantee ääres. Kaitsealal asuvad mitmed sillerdava veega järved (nt Pangodi järv, Suur ja Väike Kodijärv) ja neid ümbritsevaid mõhnastikud. Iga loodusehuviline leiab sealt omale privaatse koha, kus mõtteid mõlgutada, telkida, ujuda, sportida, grillida ning looduse väge ja energiat ammutada.

Kiivitaja talu Pangodi kandis asuv Kiivitaja talu on tuntud kontserdikorraldaja nii vallaelanikele kui ka väljaspool Kambjat. Juba 7. aastat järjest toimuvad siin suvekontserdid, mida sel hooajal toimub lausa 12. Lauljate ja bändide seast leiab ammuseid lemmikuid, kes juba mitmendat hooaega taluõue kihama panevad, teiste seas suurte ja väikeste poolt armastatud Karl-Erik Taukar, legendaarne Terminaator, tšellokvartett C-Jam, laulukirjutaja Jaan Tätte, ansambel FIX, roosiaia kuninganna Anne Veski jpt. Üle mitme aasta tuleb lavale ka Tanel Padar, kes on taas oma rokikuue selga sättinud ja rõõmustab kuulajaid nii uute kui ka vanade hittidega.

Kambjas elatakse maal, aga elu on nagu linnas

Kambja vald ulatub Tartu linnast Valga- ja Põlvamaa piirini. Tartu linna külje all asuvad piirkonnad arenenuma ja moodsama linnakeskkonnaga lubavad nautida linnaelu eeliseid, kuid valla lõunaosas on säilinud traditsiooniline hajaasustus, mida iseloomustab rikkalik ajalooline ja kultuuriline pärand.

Valla kultuurikalendri leiab siit: https://www.kambja.info/kultuurikalender2

Lõuna-Eesti tähtsamate sündmuste ja põnevamate paikade tutvustamine toimub koostöös 2024. aastal Euroopa kultuuripealinna Tartu sündmuste planeerimisega. Veerand Eestit ehk Tartu koos Lõuna-Eestiga teeb kultuuripealinna egiidi all Eestis midagi sellist, mida varem pole tehtud! Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 viib ellu revolutsiooni keskkonnahoidlikus kultuurikorralduses. Kõik Tartu 2024 sündmused on korraldatud sama juhise järgi ehk samu keskkonnahoidlike põhimõtteid arvestades.

Copy
Tagasi üles