Valitsus saatis Soome ja Rootsi NATOga liitumise riigikogu ette

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
peaminister riigikogus.
peaminister riigikogus. Foto: Eero Vabamägi

Valitsus otsustas täna esitada riigikogule ratifitseerimiseks Soome ja Rootsi NATOga liitumise protokollid ning tegi ettepaneku kutsuda selleks kokku erakorraline riigikogu istung.

Peaminister Kaja Kallase sõnul on Eesti ratifitseerimisprotsessiga loodetavasti üks kiiremaid. «Kinnitasin juba kevadel oma Soome ja Rootsi kolleegidele, et neil pole NATOs paremat sõpra kui Eesti. Tervitame nende liitumist NATOga kahel käel ning teeme omalt poolt võimalikult kiiresti kõik vajalikud sammud. Just allkirjastas Eesti alaline esindaja NATO juures suursaadik Jüri Luik koos ülejäänud 29 liitlasega Brüsselis liitumisprotokollid ning pidasime kohe valitsuse erakorralise istungi. Tegime ettepaneku, et juba homme koguneks riigikogu ratifitseerimist arutama,» märkis peaminister Kallas.

Peaminister Kaja Kallas sõnas, et tegu on ajaloolise pöördepunktiga. «Peagi kuulub NATOsse kogu Põhjala ja Balti regioon. See tugevdab nii kogu regiooni kui ka terve alliansi kaitset. Vaid pool aastat tagasi nõudis Venemaa ultimaatumitega NATO uste sulgemist, kuid NATO on ühtsem kui kunagi varem ja loodan, et on peagi kahe võimeka liitlase võrra tugevam,» sõnas peaminister.

Soome ja Rootsi esitasid taotlused NATOga liitumiseks 18. mail 2022. NATO riigi- ja valitsusjuhid otsustasid eelmisel nädalal Madridi tippkohtumisel kutsuda Soome ja Rootsi NATOga ühinema. Täna, 5. juulil allkirjastati Brüsselis liitumisprotokollid. Soome ja Rootsi liikmeks saamiseks on vajalik, et kõik liitlased protokollid heaks kiidaksid oma õiguse järgi. Eestis peab protokollid ratifitseerima riigikogu.

Riigikogu esimees Jüri Ratas kutsus vabariigi valitsuse ettepanekul Toompea lossi istungisaali kokku riigikogu erakorralise istungjärgu 6. juulil järgmise töö ajagraafikuga.

Erakorralise istungjärgu esimene istung algab kell 12 ja kestab kuni päevakorra ammendumiseni. Esimese istungi päevakorras on vabariigi valitsuse algatatud Soome vabariigi ja Rootsi kuningriigi ühinemist käsitlevate Põhja-Atlandi lepingu protokollide heakskiitmise seaduse eelnõu esimene lugemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles