VIDEO ⟩ Kaja Kallas teistsugusest koalitsioonist: maksumaksjad, pange oma rahakotid valmis! (36)

Henry-Laur Allik
, ajakirjanik
Copy

Peaminister Kaja Kallas ütles intervjuus Postimehele ja Delfile, et kui ta peab tagasi astuma, siis ta ei karda seda teha. Samas hoiatas peaminister, et ilma Reformierakonnata moodustatud valitsuse puhul tuleb maksumaksjal kõvasti püksirihma pingutada.

Peaminister Kaja Kallas, kas tunneli lõpus paistab juba valgus või on võimuläbirääkimised ikka veel ummikseisus?

Ma ütleksin küll, et eile me jõudsime lähemale üksteisele ja loodetavasti täna jõuame veel lähemale. Praegu on jälle aeg võetud maha selleks, et saaks omavahel arutada.

Ikka need samad eestikeelne haridus, perehüvitised, energia kõrged hinnad?

Ikka need samad suured vaalad, milles on veel vaja kokkuleppele jõuda ehk siis peretoetused, energiateemad, elektrituru reform, toimetulek ja eestikeelne haridus.

Mida on president teile isiklikult öelnud seoses uue koalitsiooni kokkupanemisega?

President mulle?

Ta ütles, et ta olevat erakondade juhtidega rääkinud sellest hiljuti. Ta oli väga optimistlik.

Me oleme presidendiga rääkinud küll ja president on uurinud, kuidas läheb. Mina olen andnud ülevaadet, kuidas läheb.

Aga kelle taga täpsemalt seisab? Kes kõige jäigem on?

Eks need vaated on erinevad, aga me oleme teinud kompromisse. On teinud sotsiaaldemokraadid kompromisse. Nüüd eile astus ka Isamaa sammukese nurgast välja. Nii et kõik on teinud. Ma loodan, et see on soov ja sellest lähtub see soov kokkuleppele jõuda.

Katteallikate peale olete mõelnud, sest asjad maksavad palju: eestikeelne haridus pikas perspektiivis, aga toetusmehhanismid püsikuluna ka väga palju?

Väga õige, tõesti need on kõik suured mõtted, mis nõuavad täiendavat raha ja loomulikult see raha ei tule seina seest. See raha tuleb maksumaksja taskust ja seepärast me oleme maksumaksja rahakoti pärast ka võidelnud. Lõppkokkuvõttes läheb see meile kõigile väga kalliks maksma, kui me teeme selliseid pikaajalisi lahendusi. Lõpuks, kui see kõik on koos, siis tuleb ka vaadata, kust need katteallikad võetakse. See on keeruline.

Kas siis ei või selguda, et tegelikult ei saa neid kokkulepitud asju teha?

Me oleme püüdnud hoida seda juba praegu nii, et see oleks ikkagi mõistlik ja me jõuaksime neid asju teha ka eelarvest lähtuvalt. Et milliseid vahendeid saab siis kasutada. Näiteks energiatoetusteks just haavatavamatele majapidamistele saab kasutada CO2 raha näiteks. On mingid asjad, mida saab kasutada just selleks, et neid kulusid katta.

Mis on need detailid, mille üle te Isamaaga vaidlete lastetoetuste osas? Mis summade üle vaidlete?

Lastetoetuste osas on meil kokkulepe olemas, aga peretoetuste osas ei ole kokkulepet.

Ja mille üle te peretoetuste osas vaidlete?

Eks need samad asjad, mis peretoetustes on: summad, tingimused, kõik see.

Kui palju saab teie hinnangul veel venitada valitsuse kokkupanemisega? Mis see lõpptähtaeg võiks olla? [Reformierakondlasest ekspeaminister Andrus] Ansip arvas, et kui septembriks ei saa, siis on okei. Mis teie arvate?

Seda, et parlament ei tööta korralikult, see selgub septembri keskpaigas, siis kui parlament uuesti koguneb. Sinnamaani tegelikult saab valitsus toimetada selle järgi, mis praegu on.

Kui teil ei õnnestu koalitsiooni kokku panna, siis kas te kavatsete tagasi astuda, nagu president on välja pakkunud?

President on arvanud seda, no selge. Siin on erinevad lahendused. Mina loomulikult ei karda tagasi astuda. Kui tõesti president arvab, et teistsugune valitsus kui Reformierakonna juhtimisel tehtud valitsus on parem, siis president võib vabalt seda ka öelda. Mina arvan, et sellisel juhul kõik maksumaksjad – pange oma rahakotid valmis, sellepärast, et siis mingeid piire ei ole.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles