ÜLEVAADE ⟩ Poliitikud ühismeedias: Eesti tänane otsus oli ajalooline (8)

Postimees
Copy
Riigikogu kiitis heaks Soome ja Rootsi NATOga ühinemise protokollid.
Riigikogu kiitis heaks Soome ja Rootsi NATOga ühinemise protokollid. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu kiitis kolmapäeval heaks Soome ja Rootsi NATOga ühinemise protokollid. Poliitikute sõnul on tänane otsus ajalooline.

Peaminister Kaja Kallas (RE) kirjutas ühismeedias, et riigikogu otsus ratifitseerida Soome ja Rootsi ühinemisprotokoll NATOga oli ajalooline.

«Eesti on esimeste seas, kes otsuse tegi ja seda välkkiirelt. Loodan kõigi liitlaste kiirele protsessile,» sõnas peaminister, kelle postituse all oli üle saja kommentaari, mis tänavad Eestit kiire otsuse langetamise eest. 

«Tere tulemast NATOsse, Rootsi ja Soome!» kirjutas riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson (RE).

Europarlamendi saadik Riho Terras (Isamaa) jagas, et Eestist sai üks esimesi riike, kes ratifitseeris Soome ja Rootsi NATO liikmelisuse. «Ühtsus on meie jõud! Tere tulemast, meie Põhjala sõbrad ja naabrid!»

President Alar Karis kuulutas välja seaduse, millega kiidetakse heaks Soome ja Rootsi NATOga liitumise protokollid. «Soome ja Rootsi, tere tulemast NATO perre! Mul on hea meel, et Eesti on esimeste seas protokolli heaks kiitnud. Loodan kiirele ratifitseerimisprotsessile kõikidelt liitlastelt.» 

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister välisministri ülesannetes Andres Sutt (RE) jagas samuti, et otsus ratifitseerida Soome ja Rootsi NATO ühinemisprotokoll liitlasriikide seas on selle riigikogu koosseisu üks olulisemaid välispoliitilisi otsuseid ja tükike ajaloost. «Soome ja Rootsi liitumine NATOga tugevdab mitte ainult meie julgeolekut, vaid terve allianssi oma.»

Riigikogu liige Viktoria Ladõnskaja-Kubits (Isamaa) postitas enne riigikogu istungit, et on kohal ja valmis toetama Soome ja Rootsi tahet olla NATO liikmed. 

Oma tervituse postitas sotsiaalmeediasse mitmes keeles ka riigikogu liige Indrek Saar (SDE).

Riigikogu liige Õnne Pillak (RE) postitas ühismeediasse hääletamise ajast video, mille juurde kirjutas, et tänane otsus on oluline samm Põhjala ühtse julgeoleku tugevdamiseks. «See teeb Eesti tugevamaks. Teeb NATO tugevamaks.» 

Seaduse vastuvõtmise poolt hääletas 79 riigikogu liiget. Heakskiitmise poolt jätsid kolmapäeval hääletamata reformierakondlased Jürgen Ligi ja Ants Laaneots ning keskerakondlane Mihhail Stalnuhhin.

Ligi kirjutas pärast hääletust sotsiaalmeedias, et «nüüd on küll selgunud, et mu nupulevajutus pole toiminud. Aga seisukoht loeb», ning avaldas heameelt, et riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi NATO-ga liitumise. Laaneots ütles BNS-ile, et oli hääletamise ajal kohtumisel Saksamaa delegatsiooniga ja Mihhail Stalnuhhini kommentaari ei õnnestunud saada.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles