Otepää valla värvikas suvi: pargipeod, öölaulupidu ning käsitöömeistrite ja rahvamuusikute päev

Tartu 2024
Copy
Foto: Valju Aloel

Otepää vald on rikas oma särasilmil tegutseva kogukonna näol. Lisaks Otepää Kultuurikeskuste poolt korraldavatele sündmustele on toimumas väga mitmeid spordi- ja kultuurisündmusi, kuhu kindlasti võiks oma sammud seada. Nendeks on näiteks kultuurimaja pargipeod, käsitöömeistrite ja rahvamuusikute päev, Puka Öölaulupidu, kohaliku toidu festival ning puhkpillipäevad.

„Meil on väga tugevad külakogukonnad ja nemad korraldavad külades erinevaid sündmusi,” ütleb Otepää Kultuurikeskused loomejuht Kaidi Pajumaa. „Otepää kultuurikeskused ise suunab sündmuste korraldamisel fookuse pigem sügis-kevadisele hooajale, mil üle Eesti ei toimu nii palju sündmusi, et just sel ajal lahutada meelt meie publikul ning pakkuda neile igakuiselt häid elamusi. Kuna Eesti suvi on nii lühike ning sündmusi iga väiksemagi nurga peal, oleme võtnud nõuks suvel korraldada oma traditsioonilised sündmused ja muul ajal käia uudistamas ning inspiratsiooni kogumas üle Eesti.”

Foto: Valju Aloel

Pajumaa tõdeb, et viimased kaks aastat on meelelahutusmaailmas olnud keeruline periood. „Küll aga on viirus olnud inimeste suhtes suviti helde ning välisündmusi on saadud kenasti ka raskel ajal korraldada. Ses suhtes ei saa välja tuua, et tänavu aasta suvi oma sündmuste poolest erineks. Hoiame lippu kõrgel tähtsündmuste korraldamisel tänavu suvel ning ei andnud alla neid korraldamast ka siis, kui piirangud karmimad olid.”

Otepää valla selleaastaste tähtsündmustena võib välja tuua Otepää Kultuurimaja pargis suvekuudel toimuvad pargipeod, 7. augustil aset leidev XXVI Otepää valla Käsitöömeistrite ja Rahvamuusikute päeva ning 19. augustil toimuva XV Puka Öölaulupeo. Samuti 15. juulil toimuv kitarriõhtu Puka kultuurimaja Pargikohvikus, kus on võimalik nautida romantilist muusikat ja õhustikku kitarrivirtuoosi Anastasia Bardina mängitud muusika saatel. Sangaste Kodukandipäev, mis toimub 6. augustil Sangaste kultuurimaja pargis, kus leidub palju tegevust ning mille raames tähistatakse 750. aasta möödumist Sangaste esmamainimisest. Ja loomulikult ka augusti lõpus iga aastaga aina enam populaarsust koguv Nõunis toimuv Muinastulede öö päikeseloojangu kontsert.

Foto: Valju Aloel

„Kui heita pilk sügisesse, siis kaks vägevat sündmust on ka seal juba kirjas. 24. septembril toimub Otepää keskväljakul üleriigilise Maal elamise päeva raames sündmus „OHHOO, OTEPÄÄ!". Sel päeval ootame vallaelanikke ja külalisi uudistama, mida põnevat teevad ja pakuvad meie koolid ning lasteaiad, küla- ja spordiseltsid, kultuurimajad ja noortekeskused, vallavalitsus ja ettevõtted jne,” tutvustab Pajumaa.

Lisaks saab sel päeval külastada Otepää valla maakohtades elavaid tegusaid peresid. Maal elamise päeva eesmärk on avada uksed toimekatele ja säravatele inimestele, et aidata neil avastada oma kodupaiga võimalusi või leida omale sobiv elupaik maal. Maal elamise päeva korraldab Otepää Külade Ühendus koostöös Otepää Vallavalitsuse ja Otepää Kultuurikeskustega.

Tutvumine kohaliku toidukultuuriga

6.-16. oktoobril toimub Otepää piirkonna toitlustusasutustes „Otepää Maitsed/IseLoov". Tegemist on toidufestivaliga, mille tarbeks töötatakse välja erimenüü sõbraliku komplektihinna eest. Selle aasta alateema on „IseLoov". Kõik on oodatud tutvuma kohaliku toidukultuuriga!

Pajumaa nendib, et Otepää valla eelis suviti on kindlasti see, et siin on palju erinevaid teenuseid ning turismi toetav infrastruktuur: majutus, toitlustus, aktiivsed tegevused ja matkarajad. Tegevust leidub nii lastega peredele kui ka tervisespordi harrastajatele, nii noortele kui ka eakatele. Kõik ei ole ette valmis korraldatud, vaid on loodud pigem võimalused, mis soosivad ka iseseisvat tegutsemist. Ka on vallas erinevaid toidukohti, kus saab kogu perega nautida maitseelamusi – näiteks Ugandi Resto, GMP Pühajärve Restoran, Pühajärve pubi, Sangaste Rukkimaja ja Puka Kraine kohvik.

Foto: Valju Aloel

Otepää valla traditsiooniliste sündmuste näol võib välja tuua juunikuised jaanipeod valla kultuurimajade lõikes. Sündmustesarjana sai eelmisel suvel hoo sisse Otepää kultuurimaja pargis toimunud pargipeod, millega jätkatakse ka tänavu. Iga suvekuu ühel õhtul on Otepää kultuurimaja pargis mõni tuntud bänd, kes kaugemalt ja lähemalt tulijatele head tantsumuusikat mängib ja meeleolu üleval hoiab. 9. juuli pargipeol tantsutab rahvast Sleepwalkers ja 21. augustil tähistatakse Eesti taasiseseisvumist lõikuskuu pargipeoga, mil kultuurimaja pargis tervitab publikut ansambel Hellad Velled.

Lisaks toimus äsja juba mitmendat aastat järjest Pühajärve rannas muusikafestival Retrobest, mis meelitab muusikasõpru kogu Eestist. Otepääd külastavad suve jooksul ka teised tuntud Eesti artistid, toimuvad traditsioonilised puhkpillimuusikapäevad – Pühajärve Puhkpillipäevad.

Foto: Valju Aloel

„Otepää valda tasub külastada alati, sest loodus on siin imekaunis nii suvel kui ka talvel! Konkreetsemalt võiks välja tuua Pühajärve pargi ja ranna, Kääriku Spordikeskuse ja Harimäe vaatetorni, Munaka Bike & Hike, Tehvandi spordikeskuse, Sangaste lossi, Otepää kiriku, kus 1884. aastal õnnistati esimene Eesti sini-must-valge lipp,” räägib loomejuht. „Munaka suusamäel on avatud uus söögikoht Munaka Resto. Nädalavahetuseti on Murimäe Veinikeldris avatud suvekohvik, see on meie väikene Prantsusmaa, Vidrike külamajas saab lisaks maitsvatele roogadele nautida ehtsat pitsat, see on jällegi meie väikene Itaalia! Otepää on eripalgeline ja kaunis!”

Lõuna-Eesti tähtsamate sündmuste ja põnevamate paikade tutvustamine toimub koostöös Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 sündmuste planeerimisega. Veerand Eestit ehk Tartu koos Lõuna-Eestiga teeb kultuuripealinna egiidi all Eestis midagi sellist, mida varem pole tehtud. Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 viib ellu revolutsiooni keskkonnahoidlikus kultuurikorralduses ning kõik Tartu 2024 sündmused on korraldatud sama juhise järgi ehk samu keskkonnahoidlike põhimõtteid arvestades.

Otepää kultuuri- ja spordisündmused veebis: https://www.otepaa.ee/otepaa-kultuuri-ja-spordisundmused

Copy
Tagasi üles