Tanel Kiik: väärtustades jõukaid soosivat maksupoliitikat pole meil lootustki Põhjamaadeni jõuda (4)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Tanel Kiik.
Tanel Kiik. Foto: Tairo Lutter

Endine tervise- ja tööminister Tanel Kiik (KE) kommenteeris ekspeaministri, eurosaadik Andrus Ansipi (RE) EPLi intervjuud, et Reformierakonna valitsuste eduka riigi mõõdupuu oli eelarvetasakaal, ent ainult kärpides riik jõukaks ei saa.

Tanel Kiik kirjutas sotsiaalmeedias, et lugedes endise peaministri Andrus Ansipi mõttekäiku ei tea ta, kas nutta või naerda.

«Reformierakonna järjestikused valitsused seadsid tõesti eelarvetasakaalu peamiseks edu mõõdupuuks, kuid pelgalt kärpides pole veel ükski riik jõukaks saanud,» jätkas Kiik. «Oma poliitika imetlemise varjus ignoreeriti paraku pea kõiki riigi ees seisvaid pikaajalisi väljakutseid tervise- ja sotsiaalvaldkonnast, haridusest ja siseturvalisusest kuni rahvastiku- ja regionaalpoliitikani.» 

Ta märkis, et alles Jüri Ratase (KE) valitsused astusid reaalseid samme  ühiskondliku ebavõrdsuse vähendamiseks läbi maksureformi, tervishoiuvaldkonna rahastuskriisi lahendamiseks, eakate toimetuleku tõstmiseks erakorraliste pensionitõusude toel, maaelu toetamiseks ja kohalike omavalitsuste võimestamiseks nende tulubaasi taastamise teel. 

«Samuti suurendasime riigikaitse investeeringuid ning tõstsime teadus- ja arendustegevuse rahastamise viimaks kauaoodatud 1% tasemeni SKP-st. Sildistada kõiki neid vältimatult vajalikke rahaeraldisi «laristamiseks», on pehmelt öeldes eksitav,» rõhutas Tanel Kiik.

«Tegelikult oleks aus viimaks lõpetada avalikkuse petmine jutuga, justkui oleks võimalik saavutada põhjamaine heaolu ja elatustase senise õhukese riigi poliitikaga, kus uppuja päästmine on uppuja enda asi,» kirjutas Kiik. Ta lisas: «Väärtustades eelarvetasakaalu ja jõukaid soosivat maksupoliitikat kõrgemalt kui inimeste reaalset toimetulekut ning riiklikult oluliste teenuste kättesaadavust, pole meil lootustki Põhjamaade tasemele jõuda. Ei viieteist ega viiekümne aastaga.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles