Borrell rääkis Ukraina sõjast ja sellesse suhtumisest maailmas (1)

BNS
Copy
Josep Borrell ühenduse G20 kohtumisel kõnelemas.
Josep Borrell ühenduse G20 kohtumisel kõnelemas. Foto: WILLY KURNIAWAN/SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) välispoliitikajuhi Josep Borrell teatas, et maailma suurimate majanduste ühenduse G20 välisministritel on Ukraina sõja suhtes erinevad seisukohad, kuid seni on peale jäänud EL-i arvamus, vahendas esmaspäeval ukrainlaste meediakanal Unian.

«Ülemaailmne narratiivide võitlus on täies hoos ja me ei võida veel. Euroopa Liiduna peame jätkama Venemaa valede ja sõjalise propaganda ümberlükkamist ning selgitama, kes vastutab agressiooni ja seega ka selle tagajärgede eest,» ütles Borrell.

Diplomaadi sõnul on kõik nõus, et territoriaalset suveräänsust ja jõu mittekasutamist on vaja kaitsta, kuid konkreetsete teemade ja eelkõige Ukraina puhul lähevad arvamused lahku.

«Karm tõde on see, et riiklikud huvid kaaluvad sageli üles ühise pühendumise kõrgematele ideaalidele,» tõdes Borrell.

Samas tõi ta välja, et juhtivate tööstusriikide ühendus G7 ja lääneliitlased mõistavad ühtselt sõja hukka ja üritavad Venemaa kohtu ette tuua, kuid enamikul «globaalse lõuna riikidel on teistsugune seisukoht». Paljud on mures tagajärgede pärast oma riigile ja mitte selle pärast, kes vastutab.

G20 riigid moodustavad umbes 80 protsenti kogu maailma majandustoodangust. Samas arenenud tööstusriikide ühenduse G7 maad annavad kokku ligi 31 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles