Paet: inimõiguste eest seismine on Eesti välispoliitika lahutamatu osa

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Reuters/ScanPix

Välisminister Urmas Paet rõhutas eile Genfis ÜRO inimõiguste nõukogu istungil, et Eesti panustab tõsiselt inimõiguste ja põhivabaduste kaitsesse ning kandideerib käesoleval aastal ÜRO inimõiguste nõukogu liikmeks aastateks 2013-2015.

Inimõiguste eest seismine on välisminister Paeti sõnul olnud Eesti välispoliitika lahutamatu osa taasiseseisvumisest alates, teatas välisministeerium. «Me mõistame, mis on vabaduse ja õiguste tegelik väärtus ning me teame kui hindamatu on partnerite ja lähinaabrite tugi demokraatia rajamisel. Soovime aidata neid, kes on täna sarnases olukorras, kui olime meie 20 aastat tagasi,» lisas ta.

Eestile on inimõiguste valdkonnas Paeti sõnul väga olulised teemad väljendusvabaduse, sealhulgas interneti vabaduse kaitse; naiste, laste ja põlisrahvaste õigustega seotud küsimused ning soolise aspekti arvestamine kriisilahenduses ja ELi ühises julgeoleku- ja välispoliitikas. «ÜRO inimõiguste nõukogu liikmeks valimisel soovime neile teemadele keskenduda,» lisas ta.

Välisminister Paet kõneles oma sõnavõtus veel inimõiguste olukorrast maailmas laiemalt ning avaldas sügavat muret inimõiguste rikkumiste pärast Süürias ning kutsus riigi võime oma kodanike vastast vägivalda kohe lõpetama. «Inimeste tapmine ja repressioonid tuleb kohe lõpetada,» rõhutas välisminister Paet. Välisminister tunnustas Araabia Liiga aktiivset tegevust Süüria konfliktile lahenduse otsimisel.

Paet kõneles Genfis ka inimõiguste olukorrast Valgevenes. «Rahvusvahelisel üldsusel tuleb jätkata Valgevene keskvõimu survestamist, et riigis lõppeks inimõiguste ja kodanikuvabaduste piiramine. Ka Eesti eesmärk on jätkata igakülgselt Valgevene kodanikuühiskonna, vaba ajakirjanduse ja opositsiooni toetamist,» ütles ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles