Luunja mõisapäevad seovad aastasadade pikkused traditsioonid tänapäevaeluga

Tartu 2024
Copy
Foto: Ragnar Vutt

28.-31. juulini toimuvatel Luunja mõisapäevadel saab teoks Luunja valla esimene suurem üritus Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 raames. Nimelt saab 29. juuli õhtul Luunja jõesadamas osaleda põnevates töötubades, mille eesmärk on hoida kultuuripealinna aastal fookuses vanu oskusi ja teadmisi ning populariseerida taaskasutust.

„Ellujäämine Luunja moodi on vanade oskuste meeldetuletamises, elu aastasadade pikkuste traditsioonide ülesleidmises ja tänapäeva toomises,” tutvustab ideed Luunja valla Tartu 2024 projektijuht Maarja Ülper. Ta lisab, et koolitusprogrammide sisu on ärkamises homsesse, kus mäletatakse, et kõik ei pea olema uus ja hiilgav. Et vanaduse väärikuses on sageli rohkem sisu kui uudsuse säras.

Luunja vallavanema Aare Andersoni sõnul on Luunja vald tänulik võimaluse eest osaleda Tartu 2024 projektis, edendades oma piirkonna kultuurielu ja teadvustades iseenda rolli selles protsessis, samuti tutvustades kohalikku kultuuripärandit ja kandes seda pärandit edasi ka järgmistele põlvedele. Luunja vald soovib olla kaasatud ja panustada oma ideedega Euroopa kultuuripealinna ettevalmistamisse ning elluviimisse.

Pärandkultuuri ja kunstiga seotud töötoad

29. juulil algusega kell 18 saab Luunja jõesadamas osaleda mitmetes põnevates töötubades, mis on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmist. „Kasvades oma toiduga“ töötoas saavad huvilised panna proovile oma maitsmismeeled ja teadmised toidutaimede osas – ehk siis söö toitu, millel on lugu ja mille päritolu ise näed.

„Kunst loob lähedust” on Tartu Kunstimuuseumi programm, kus kunsti abil pööratakse tähelepanu sotsiaalsete oskuste ning vastastikuse mõistmise arendamisele. Tegevused on ennekõike mõeldud 6-10 aastastele lastele. Selles vanuses on oluline õppida hoolivalt ja teineteisega arvestavalt suhtlema, kuna tekivad uued sotsiaalsed võrgustikud ja kujunevad edasist elu mõjutavad hoiakud. Kunst võimaldab läheneda nendele teemadele värskest vaatenurgast, õpetades empaatilist suhtumist ja erinevusi väärtustama.

Kolmas töötuba „Metsavaimud masinas” on Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluv digikunsti projekt, mis juhatab kunsti kaudu eluslooduse juurde. Meie esivanemate pärimus peegeldab looduslähedast maailmapilti - tavalised on kohtumised vee- ja metsahaldjatega, rahvalauludes pöördutakse loodusobjektide poole ning kalendrid sisaldavad õpetusi töödeks-tegemisteks looduse rütmis. Luunja mõisapäevade raames lauldakse laule, lahendatakse looduspärimusega seotud mõistatusi ning muidugi jutustame pärimuslugusid.

Foto: Ragnar Vutt

Rikkaliku sisuga Luunja mõisapäevad

Neljapäeval, 28. juulil toimub mõisapäevade raames Jõepäev, mil avatakse Emajõe-Suursoo keskuses Sven Začeki loodusfotode näitus, toimuvad loodusgiidi tuurid matkarajal ja Kavastu parve juures algab kell 19 vallavanema giidituur „Kavastu unustatud ajalugu” ja seejärel elava muusikaga parvepidu.

Reedel, 29. juulil on Kogukonnapäev, mille raames avatakse Luunja vallamajas Marje Üksine isikunäitus „Siit ja sealt”, jõesadamas toimub lasteteatri Reky kogupereetendus „Täna teeme teatrit” ning töötoad noortele ja eakatele. Päeva lõpetab meeleolukas tantsuõhtu ansambliga Äge Brass.

Laupäeval, 30. juulil kell 10-16 toimub traditsiooniline heategevuslik laat Luunja jõesadamas. Laadal on esindatud toitlustajad, käsitöölised, talutoodete, lastekaupade, riiete ja jalanõude müüjad jne. Laat on külastajatele tasuta, samal ajal laadaga toimuvad ka Luunja valla küladevahelised võistlused. Laadapäeva lõpetab Chalice kontsert „Maailma ilusaima kujuga kurk” Luunja roosiaias.

Pühapäeval, 31. juulil toimub Luunjas triatlon ja laste duatlon, kuhu kõik huvilised on oodatud mõõtu võtma. Laste võistlused algavad kell 11.30 ja põhidistants täiskasvanutele kell 14. Võistlustele saab registreeruda Luunja Kultuuri- ja Vabaajakeskuse koduleheküljel.

Lõuna-Eesti tähtsamate sündmuste ja põnevamate paikade tutvustamine toimub koostöös Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 sündmuste planeerimisega. Veerand Eestit ehk Tartu koos Lõuna-Eestiga teeb kultuuripealinna egiidi all Eestis midagi sellist, mida varem pole tehtud! Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 viib ellu revolutsiooni ka keskkonnahoidlikus kultuurikorralduses ning kõik Tartu 2024 sündmused on korraldatud sama juhise järgi ehk samu keskkonnahoidlikke põhimõtteid arvestades. 

Copy
Tagasi üles