Erakondade reitingud: Isamaa jätkab tõusvas joones (19)

BNS
Copy
Isamaa juht Helir-Valdor Seeder.
Isamaa juht Helir-Valdor Seeder. Foto: Gert Tali

Ühiskonnauuringute Intstituudi ja Norstat Eesti koostöös valmiva iganädalase erakondade reitingu järgi jätkub Isamaa populaarsuse kasv, samal ajal Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetus nädalaga langes.

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 33,5 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 19,6, ja Keskerakonda 17,1 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Liidrikohal oleva Reformierakonna toetus on võrreldes juuni keskpaigaga 1,3 protsendipunkti võrra madalam, kuid hetkel selget trendi peaministripartei toetuses ei ole näha. Teisel jätkab EKRE, kelle toetus langes nädalaga protsendipunkti võrra. Kolmandal kohal oleva Keskerakonna toetus on püsinud juba märtsi alguses 17 protsendi ümber.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 kümne, Isamaa 9,1 ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond 7,6 protsendiga.

Isamaa jätkas tõusu ning värske koalitsioonierakonna toetus ületas üheksa protsendi piiri. Praegusest kõrgem oli Isamaa toetus viimati 2019. aasta kevadel. Mõnevõrra on toetust kasvatanud ka SDE, kelle reiting on hetkel 1,3 protsendipunkti võrra kõrgem kui kuu aega tagasi.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 50,2 protsenti ja opositsioonierakondi 36,7 protsenti vastajatest.

Teadur Martin Mölderi sõnul on näha, et Reformierakond hoiab oma toetust, kuid märkimisväärselt on võitnud Isamaa ja mõnevõrra ka sotsiaaldemokraadid.

«Kui koalitsiooni moodustamine peaks meile aimu andma sellest, mis nägu see uus valitsus saab olema, võiks pigem oletada, et oravate kaks väiksemat partnerit muutuvad toetuselt suuremaks, kuna just nemad andsid sellele protsessile tooni. Seda näeme ka toetusnumbrites. Isamaa reiting on viimastel nädalatel liikunud jõudsalt 10 protsendi suunas. Samas on näha, et Eesti 200 toetus ei ole viimasel ajal olnud heas seisus,» ütles Mölder.

Kui uus koalitsioon peaks valijate silmis talutavalt hakkama saama, läheb Eesti 200-l oma toetuse hoidmisega raskeks. «Kõik need erakonnad, kellega ta võiks praegu häälte pärast konkureerida, on valitsuses ning neil on seal võimalus ennast läbi reaalsete tegude heast küljest näidata. Kuigi Norstati iganädalastes tulemustes on palju enam statistilist viga kui nelja nädala keskmistes, siis teatud määral näitavad nad suunda meile siiski. Viimane nädalane küsitlusvoor annab mõista, et Isamaa toetus on hetkel pigem suurem kui Eesti 200-l ning et sotsiaaldemokraadid ja Eesti 200 on ühel pulgal nii, et kaalukauss on õhkõrnalt sotside kasuks. Kui see inerts püsib või kui hoogu juurde tuleb, võime mõne nädala pärast näha, et Eesti 200 on pidanud toetuste tabelis neljanda koha Isamaale loovutama,» lisas Mölder.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles