Kuidas korraldada keskkonnasõbralikku suvesündmust Autovabaduse puiestee näitel

Tartu 2024
Copy
Autovabaduse puiestee avamine
Autovabaduse puiestee avamine Foto: Mana Kaasik

Iga tegevus jätab keskkonda oma jälje, kuid meie endi teha on, kui suur või pikaajaline see on. Tartu suveprojekt Autovabaduse puiestee toimub tänavu juba kolmandat korda ning aina enam pööravad korraldajad tähelepanu keskkonnasõbralikule tegutsemisele. Kas ja kuidas see õnnestub?

„Autovabaduse projekti fookuses on avalik linnaruum, mis on kaasav ja avatud kõigile. Oluline on, et linnas oleks hea nii peredel, eakatel, ratturitel kui ka autojuhtidel. Sellest tulenevalt avasime muidu klassikaliselt tavalisele linlasele kinnised alad ja pakkusime midagi absoluutselt uut. Mõtestame loominguliselt ümber oma tegevusi ja väldime keskendumist kitsalt kultuurisektorile. Peame olema valdkonna- ja rahvusteülesed ning lähenema keskkonnahoidlikkuse terviklikust vaatepunktist,” selgitab Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmiliini Elu ja Keskkond juht Triin Pikk.

Autovabaduse puiestee keskkonnahoidlikkus seisneb ühelt poolt selles, et pööratakse tähelepanu alternatiivsetele liikumisvahenditele ja viisidele mootorsõidukite kõrval. Teisalt on oluline, kuidas on ala ehitatud ja kuidas organiseeritakse erinevad sündmuse korraldamise etapid. „Näiteks kasutame juba kolmandat aastat sama mööblit ja konstruktsioone. Need on ehitatud nõnda, et neid on lihtne ümber paigutada ja kombineerida selliselt, et linnaruum on mugav, eriilmeline ja põnev,” toob Pikk näite.

Sündmuste korraldamisel on väga olulisel kohal jäätmete sorteerimine ja korduvkasutatavate nõude kasutamine. Pikk nendib, et kõik Autovabaduste puiestee toitlustajad pakuvad kohalikust toorainest toitu, samuti on valikus täistaimsed toidud. „Hoolitseme selle eest, et toitu ei visataks ära ja see jõuaks kas vabatahtlike või töötajate söögilauale. Kui omadel on kõht täis, siis on alati on võimalus viia toit toidujagamiskappi. Soojal suvel on väga oluline ka juua vett, seepärast on alal saadaval tasuta joogivesi, mida on võimalik juua renditopsist või oma pudelist.”

Autovabaduse puiestee avamine
Autovabaduse puiestee avamine Foto: Mana Kaasik

Oluline on oma keskkonnaalaseid tegevusi mõõta

Teist aastat järjest toimub sündmus Tartu 2024 keskkonnahoidlike sündmuste korraldamise juhendi järgi, mille on loodud koos Tartu linna ja Acentoga. Kui eelmisel aastal astuti edasi suur samm, et uusi praktikaid proovida, siis sellel aastal keskendutakse ka oma tegevuste mõju mõõtmisele. See tähendab, et analüüsitakse, kui palju väheneb jäätmete hulk võrreldes eelmise aastaga, kui palju kasutatakse korduskasutatavaid nõusid ja elektrienergiat.

„Selleks, et sündmuste ja tegevuste mõju keskkonnale tõepoolest väheneks, on oluline teada, kus kõige suurem mõju asub. Seda on vaja mõõta,” nendib Pikk. „Ainult nii saame tegeleda just nende osadega, kus veel vajaka jäämisi esineb ning leida üles enim tähelepanu väärivad tegevused. Eelmisel aastal oli keskkonnahoiu rõhutamise tagasiside positiivne, eriti lõid külastajate silmad särama korduskasutatavad nõud. Suur osa publikust leidis, et see on hea süsteem ja olid ammu oodanud, et ühekordsetele nõudele tekiks alternatiiv. Julgustan siinkohal kõik korraldajaid neid kasutama. Küll aga vajab kindlasti veel harjutamist jäätmete sorteerimine.”

Autovabaduse puiestee avamine
Autovabaduse puiestee avamine Foto: Mana Kaasik

Nagu eelpool mainitud, ootavad Autovabaduse puiestee korraldajad ja Tartu linn lisaks külastajatele keskkonnahoidlike praktikate kasutamist ka ürituste korraldajatelt ja toitlustajatelt. Sel aastal tuli toitlustajatel arvestada, et alal kasutatakse vaid korduskasutatavate nõude lahendusi, lubatud olid küll ühekordseid puidust kahvlid, lusikad, noad ja segamispulgad. Kui pakutakse jooke, mis kasutavad kõrsi, siis vaid korduskasutatavaid kõrsi, pilliroost kõrsi või spagetikõrsi. „Kui rääkida toidust, siis ootame, et toitlustajad kasutavad hooajalist, mahedat ja kohalikku toorainet. Samuti leiab laiast toiduvalikus vähemalt ühe täistaimse ehk vegan-toidu. Ja järelejäänud toit tuleb viia toidujagamiskappi. Kuna alal on vabalt kättesaadav tasuta joogivesi, siis plastpudelis olevat vett siit ei saa osta. Korraldajatel palume kasutada korduskasutatavaid dekoratsioone ja juba olemasolevaid materjale. Õhupalle ja ühekordseid kaunistusi ei leia meie alalt samuti,” tutvustab Pikk.

Ta lisab, et õpitud on palju eelmise aasta kogemustest ja tänavu püütakse rohkem tähelepanu pöörata neile valdkondadele, mis mullu ehk nii hästi ei õnnestunud, näiteks jäätmete vähendamisele ja sorteerimisele või korduskasutatavate lahenduste kasutamisele. Samuti jagatakse oma kogemusi teiste kultuurikorraldajatega, et keskkonnahoidlikud tegevused jõuaksid meie kõigi pädevustesse ja saaksid tavaliseks kultuuri osaks.

Autovabaduse puiestee avamine
Autovabaduse puiestee avamine Foto: Mana Kaasik

„Autovabaduse puiestee puhul on tegemist näitega kõigile avatud linnaruumist, kus saab kohtuda sõpradega, vaadelda tänaval toimuvat või kogeda nädala lõppudel mõnusat kultuuriprogrammi Justamendist Rita Rayni,” ütleb Pikk. „Loodame inspireerida oma tegevustega külastajaid ka ise kodus keskkonnahoidlike praktikaid rakendama, näiteks pöörama rõhku jäätmete vähendamisele ja ühekordsete lahenduste asendamisele korduskasutatavatega!”

Kõik Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 sündmused on korraldatud sama juhise järgi ehk samu keskkonnahoidlike põhimõtteid arvestades.

Autovabaduse puiestee avamine
Autovabaduse puiestee avamine Foto: Mana Kaasik
 
Copy
Tagasi üles