Läti parlament ei anna vene jõule vabaks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti õigeusklik jõululaupäeval kirikus.
Läti õigeusklik jõululaupäeval kirikus. Foto: SCANPIX

Läti parlament lükkas täna tagasi opositsioonilise Koosmeele Keskuse ettepaneku teha 7. jaanuar ehk vene õigeusklike jõulupüha riigipühaks, kirjutab BNS.


Ideed toetas sajaliikmelises seimis 43 saadikut, 46 hääletas vastu ja üks jättis hääletamata.

Lisaks opositsioonis olevale Koosmeele Keskusele, mida peetakse valdavalt venekeelsete Läti kodanike parteiks, oli mõtte poolt samuti opositsioonis olev Roheliste ja Põllumeeste Liit. Vastu hääletasid valitsusliitu kuuluvate Ühtsuse, Zatlersi Reformierakonna ja Rahvuslaste Liidu ning sõltumatud saadikud, kes varem kuulusid Zatlersi Reformierakonda.

Koosmeele Keskus on vene jõulude riigipühaks tegemise ideed pakkunud viimastel aastatel välja korduvalt. Nad on juhtinud tähelepanu sellele, et paljudele Läti elanikele on see aasta olulisim usupüha. Vene õigeusu kirikusse kuulub 400 000 Läti elanikku. Parlamendienamuse toetust pole see aga kunagi saanud.

Ühtsuse fraktsiooni juht Dzintars Zaķis aga on BNSile varem öelnud, et on algatuse vastu, sest see looks mittevajaliku pretsedendi.

Zatlersi Reformierakonna teatel tegelevad nad tööseaduse muudatusega, mis annaks võimaluse töötajaile võtta aastas üks vaba päev lisaks selleks, et tähistada usupüha või mõnd perekonnasündmust. Nende näite kohaselt võiksid vene õigeusklikud selle välja võtta näiteks 7. jaanuaril, katoliiklased aga 15. augustil, kui tähistavad Neitsi Maarja taevassevõtmise suurpüha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles