GRAAFIK ⟩ Ahvirõuged koguvad jõudu: nakatunute arv Hispaanias on kuuga kümnekordistunud (1)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Ahvirõugete vaktsiinid on jõudnud ka USAsse, kus on üles pandud avalikud vaktsineerimispunktid.
Ahvirõugete vaktsiinid on jõudnud ka USAsse, kus on üles pandud avalikud vaktsineerimispunktid. Foto: Eduardo Munoz/Scanpix Baltics

Ahvirõuged on Eestis tuvastatud seni neljal inimesel ning naaberriikide nakatumiste järgi on olukord Põhja-Euroopas kontrolli all. Küll aga on seis oluliselt kehvem Lõuna-Euroopas. 

Veel kuu tagasi oli Hispaanias registreeritud üle 300 nakatumisjuhu, Saksaamal veidi vähem. Tänaseks on need numbrid kümme korda suuremad: Hispaanias põeb ahvirõugeid ECDC andmeil 2835 inimest, Saksamaal 2033 inimest. 

Ehkki ahvirõugeid on seostatud omavahel seksuaalsuhetes olevate meestega, on teateid ka laste nakatumisest. 

Eestis on nakatunuid neli, Soomes 13 ja Lätis kaks. Eesti tervishoiueksperdid on varasemalt viidanud, et liigeks muretsemiseks pole põhjust, kuid ahvirõugete laialdaseks levikuks tuleb valmis olla ka siinmail.

Võrreldes koroonaviirusega ei ole ahvirõuged niivõrd nakkavad, kuid isolatsioonis tuleb märksa kauem olla: «Ahvirõuged võivad levida alates sümptomite tekkimisest lööbe täieliku paranemiseni, kuni moodustub värske nahakiht. Erinevalt Covid-19 infektsiooni 7–10-päevasest isolatsioonist kestab isolatsioon ahvirõugete puhul vähemalt 3 nädalat,» selgitas Kuressaare haigla juhatuse liige dr Edward Laane Postimehele varem. 

Eesti saab ahvirõugete vaktsiini miinimumkoguse (1400 doosi) annetusena ja see peaks esialgsetel andmetel siia jõudma kuu lõpuks. Hispaanias vaktsineeritakse praegu nakatunu lähikontaktseid ning tervishoiueksperdid kaaluvad varianti asuda vaktsineerima ka riskirühmi. 

Nakatumine eeldab pikemaajalist kontakti

Haigusnähud sarnanevad tavaliste rõugete omadele, kuid on leebemad. Haigestumise algusfaasil esineb palavik, tugev peavalu, lihasvalu, seljavalu, lümfisõlmede turse ja väsimus. Nahalööve tekib kuni kolm päeva pärast palaviku teket ja nakkuse peiteaeg võib mõnel juhul ulatuda kuni 21 päevani. 

Viiruse edasikandumine inimeselt inimesele võib terviseameti selgitusel toimuda piisknakkusena hingamisteede eritistega, otsesel kontaktil haigega, nakatunud inimese nahakahjustustest või haige eritistega saastunud esemetest ja pindadest. Samuti võib nakatumine toimuda üsasiseselt või sünnitusel.

Erinevalt koroonaviirusest eeldab ahvirõugetesse nakatumine pikemaajalist tihedat kontakti. 

Terviseamet

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles