Parimad ratsamatkad üle kauni Eestimaa

Copy
Foto: Shutterstock

Hobuteenused OÜ

Hobuteenused OÜ talunimega Kalaoja on maalähedane peretalu Saue vallas Hingu külas. Asub vaid 27 km kaugusel Tallinna linnapiirist. Piisavalt kaugel, et nautida rahu ja vaikust linnakärast, kuid piisavalt lähedal, et kas või iganädalaselt ratsutamas käia.

Hobuteenused OÜ missiooniks on võimaldada kõigile huvilistele mõistvat ja sõbralikku sisenemist nii maalähedasse kui ka eksklusiivsesse hobumaailma. Varasem kogemus ei ole seejuures oluline. Juhendajatelt saab julgust, et teha päris esimesi samme nii hobuse seljas kui ka hobusega suhtlemises.

Kalaojal keskendutakse ratsutamise positiivsele emotsioonile mitte sportlikele tulemustele. Sellest tulenevalt on ka sealsed hobused keskmisest rahulikumad. Nad küll ei ole treenitud ületama kõrgeid takistusi, kuid selle eest on väga rahulikud maastikukaaslased, inimestega suhtlejad ja kannatlikud õpetajad.

Maastikumatkade pakkumisega on Kalaoja talu tegelenud juba üle 12 aasta. Alguses oli hobuseid vaid mõni, tänaseks on võimalik maastikule viia korraga kuni 12 soovijat. Suuremat gruppi saadavad kaks juhendajat, väiksemat seltskonda üks. Hobuste arv on piisavalt suur, et pakkuda aktiivset ajaviidet erinevatele seltskondadele nagu näiteks töökollektiivid. Klient ei pea seejuures olema kunagi varem hobuse seljas istunud.

Päris algajatele pakume kahetunnist maastikusõitu. Matkale võib tulla üksi või koos kaaslasega. Soovijatest moodustame üldjuhul grupi. Kui on erisoov vaid oma kaaslasega romantiliseks jalutuskäiguks, siis sellest tuleb kindlasti eelnevalt teada anda.

Aga kuidas siis asi õigupoolest käib?

Klient broneerib maastikusõidu. Kokku lepitud ajaks toob talli meeskond hobused suurelt karjamaalt talli juurde. Puhastab nad ja saduldab. Selleks ajaks kui klient kohale jõuab on lasipuu ääres ootamas õige arv hobuseid.

Enne matka algust antakse igale ratsutajale laenuks turvakiiver. Kiivri kasutamine on kohustuslik. Seejärel jagatakse hobused ja abistatakse klient hobuse selga. Tihti muretsetakse, kuidas hobuse selga saada. Kalaojal on selle tarvis trepp, seega hakkama saab igaüks.

Enne loodusesse minekut selgitab juhendaja aiaga piiratud liivaplatsil ratsutamise põhitõed: kuidas õigesti istuda, hobust juhtida, pidurdada ja üleüldiselt käituda. Edasi paigutatakse hobused juba haneritta, juht kõige eest, vajadusel saatja sabas. Hobused jalutavad meelsasti teineteise järel, nad on sellega harjunud. Teekond kulgeb mööda põlluservasid, külateid, lõiguke ka metsakest. Rahulikus tempos on aega märgata Eestimaa looduse ilu, märgata kevadel tärkavat loodust ja lindude laulu, tunda suvel värskelt niidetud heina lõhna, näha sügise värvide mängu, nautida talve vaikust. Argipäeva muremõtted taanduvad imeväel.

Matka lõpus võib iga külastaja oma hobusele anda eelnevalt kaasa võetud porgandeid. Hobused on tähelepanuga harjunud ja naudivad seda väga.

Kuigi enamik matkadest toimuvad algajatele, siis loomulikult on maastikusõidule oodatud ka juba varasema kogemusega ratsutajad. Oskajamate grupiga ei ole tempoks enam rahulik jalutamine, vaid sõidetakse ka kiiremini. Kiirem maastikusõit on hea võimalus tunda, kuidas tuul tuhiseb, nautida seda vabaduse tunnet, mida vaid hobune ja loodus suudavad ratsutajale pakkuda. Regulaarselt maneežis/platsil ratsutajale on maastikusõit hea vaheldus, kuna keskenduda saab emotsioonile, mitte harjutuse täiuslikkusele.

Ratsutamise kaalupiirang on hobuse tervise huvides 100 kg. Ohutuse tagamiseks alla 12aastaseid lapsi maastikule ei viida (v.a juhul, kui laps on varem ratsatrennis käinud ja oskab juba ratsutamise põhialuseid).

Väiksematele lastele pakutakse igapäevaselt poniga käekõrval jalutamise võimalust. Kalaojal on kuus vahvat pisikest poni, kelle seljas saab iga laps teha esimesed sammud. Hakkajamad lapsed saavad ka liituda päris poni trenniga, kus lapsevanemaga koostöös õpetab juhendaja, kuidas saab laps ise poni juhtida. Eesmärgiks, et trennide tulemusena saaks laps poniga iseseisvalt hakkama. Pisikeste ponide kaalupiirang on 40 kg. Suurematel huvilistel on võimalus loomulikult sõita suuremate hobustega.

Vahvaid väikseid ponisid ja hobuseid on võimalik ka enda soovitud asukohta Harjumaa piires kohale tellida. Väga populaarsed on ponid/hobused sünnipäevadel, laatadel, firmapidudel. Korraga reisivad 1–2 väikest poni/hobust.

Lisaks matkadele on Kalaojal ka regulaarsed platsitrennid, millega võib liituda igaüks. Trennis võib käia vaid korra või soetada juba soodsam 10 korra kaart ja käia ratsutamas sagedamini. Trennid sobivad nii päris alustajale kui ka neile, kel juba natukene kogemust. Keskendutakse hobuse ja inimese vahelisele harmoonilisele koostööle ning ratsutamisest saadavale positiivsele emotsioonile. Ratsutamise (taas)alustamiseks ei ole mitte kunagi liiga vara ega hilja.

Sisehalli tallil praegu veel ei ole, seega toimub ratsutamine väljas liiva- või muruplatsil. Ratsutamine toimub enamjaolt iga ilmaga (v.a torm), kuna pole halba ilma, kui on õige riietus.

Kalaoja talli põhitegevuseks on küll hobused ja ratsutamine, kuid perenaisele Railile on hingelähedased ka paljud teised taluloomad. Niisiis saab talus vaadata lisaks hobustele veel lambaid, kitsi, jänkusid, eeslipoiss Pedrot, kasse, koeri, kanu ja veiseid. Suvehooajaks on üles pandud suur peotelk, kus on võimalik pidada laste sünnipäevasid. Kohapeal grilli kasutamise võimalus. Lõbustuseks on veel batuut, väiksematele liumägi. Palju ruumi ringi jooksmiseks.

Kui oled mõelnud kas või korra, et sooviks eemale linnakärast ja proovida midagi uut, siis Hobuteenused OÜ Kalaoja talu on sinu jaoks. Broneeri aeg ratsutamiseks juba täna. Meie juures hinnanguid ei jagata ja teretulnud on igaüks.

Rohkem infot leiab ettevõtte kodulehelt

Päevakajased postitused Facebookis

Kassari Ratsamatkad

Oleme keskendunud hobustega matkamisel meie ainulaadsete loodusväärtuste tutvustamisele Kassari ja Hiiumaa saarel.

Meie tunnuslause on: “Ratsa saab sinna, kuhu autoga ei saa ja jala ei jõua“.

Hobune on olnud inimese liiklusvahend tuhandeid aastaid ja vara on teda maha kanda.

Matku korraldame ühest tunnist mitme päevani.

Suvel toimuvad ka ratsamatkalaagrid lastele.

Lisaks Hiiumaa ja Kassari matkaradadele on meie perel tugipunktid ka Vilsandi saarel ja Vana-Vastseliina lähistel Kotka talus.

Vilsandil saate hobustega matkates tutvuda selle looduspärli saladustega.

Kotka talu ratsamatkad kulgevad juba pikematel radadel. Näiteks matka ümber Eesti, kus marsruut on jaotatud mitme aasta peale.

Vana-Vastseliinast alustati ja 3 aastaga on mööda idapiiri ja põhjarannikut jõutud Nõva randadele.

Tänavu on plaanis ka Lätimaa tundmaõppimine - minnakse Kuramaale.

Juurima Tall

Juurimaa Tall Raplamaal Märjamaa vallas tegeleb maaturismi ja ratsaspordi arendamisega. Eesmärgiks on pakkuda ehedaid elamusi. Juurimaa tall Ootab ratsutama nii algajaid kui ka edasijõudnud ratsutajaid. Tallis tegutseb aastaringselt ratsakool, mille õpilased võistlevad edukalt erinevatel ratsaspordi aladel. Juurimaal elab lisaks 80-le hobusele veel eeslid, ponid, küülikud, alpakad, pardid, haned, kanad. Avastamis rõõmu jagub kõigile. Lisaks sellele, et ratsutamine on väga hea füüsiline trenn, pakub ta palju enamat sinu hingele. Hobused on teraapilised loomad, kelle seltsis aeg lihtsalt kaob. Meie tallis on rahulikud ja kogemustega hobused algajatele ning hea väljaõppe ja kogemustega hobused edasijõudnutule. Õpime hobust puhastama, varustust selga panema ja õpime kinnisel ratsutamisväljakul hobust juhtima. Juurimaa Tall asub looduskaunis kohas metsade ja põldude vahel, Kasari jõgi asub meist mõne kilomeetri kaugusel. Tõelistele hobu fännidele korraldame suviseid ratsalaagreid, kus saab hobuste seltsis olla lausa 5 päeva.

Eestimaa loodus pakub meile kaunid neli aastaaega. Lisaks talvistele ratsa matkadele korraldame saani-ja reesõite kuni 20-le inimesele korraga. Võimalus korraldada ka suvepäevi ja sünnipäevi.

Tutvu kindlasti meie teenustega kodulehel ja tule Juurimaale koos pere ja sõpradega.

Copy
Tagasi üles