INTERVJUU ⟩ Kaja Kallas: meie kaitsehoiak peab olema selline, et Venemaal ei tekiks isegi mõtet meid rünnata (13)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Peaminister Kaja Kallase sõnul ei käinud koalitsiooniläbirääkimistel kordagi läbi küsimust, kes on peaminister. See tundus olevat iseenesest mõistetav.
Peaminister Kaja Kallase sõnul ei käinud koalitsiooniläbirääkimistel kordagi läbi küsimust, kes on peaminister. See tundus olevat iseenesest mõistetav. Foto: Eero Vabamägi

Peaminister Kaja Kallas (Reformierakond) mängis Keskerakonna opositsiooni ning andis koos oma teise valitsuse ministritega selle nädala esmaspäeval ametivande.

Juuni viimastel päevadel tuli tal Madridis NATO tippkohtumisel tõestada, et Eesti ja teised Balti riigid vajavad senisest palju tugevamat liitlaste sõjalist toetust kaitseks Venemaa eest. See on olnud keeruline aeg Eesti poliitikuile.

Peaminister Kaja Kallas, täna on 21. juuli, kell 13.08, meil on 40 minutit. Avaldasite 24. märtsil New York Timesis programmilise arvamusartikli, milles sõnastasite enda eesmärgid Ukraina sõja ajal. Esimene neist: Venemaa ei tohi võita. Mis ütleb teie analüüs praegu, kumb sõdiv pool on võitmas?

Keeruline öelda. Mulle tundub, et infosõda on võitmas Ukraina. Ukraina saab end kaitsta nii palju, kui palju lääneliitlased toetavad sõjaliselt. Õnneks neile saadetakse pidevalt relvi. Ma olen mõõdukalt optimistlik, sest Venemaal on keeruline seda asja seal toimetada. Paraku peab olema valmis väga pikaks vastasseisuks, sest Venemaal on jõudu küll ja veel, et seal pikalt vinduda. Teiselt poolt on lääneriikide sõjaväsimus kindlasti murekoht.

USA värsked luureandmed ütlevad, et Venemaa valmistub annekteerima Donbassi. Selle hinnangu järgi on võitmas Venemaa.

Jah, aga on ka luureandmed, mis ütlevad, et Ukraina valmistub okupeeritud alade tagasivõitmiseks. Jah, Venemaa tahab agressiooniga kontrolli alla võetud territooriumid annekteerida, aga see ei lähe nii ludinal, kui läks Krimmi annekteerimine, sest tuleb arvestada kohalike elanike vastuseisuga.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles