MATKARADA ⟩ Vabaõhu sõjamuuseum riigipiire ei tunne

Sandra Niinepuu
, Eesti sõjamuuseumi info- ja turundusjuht
Copy
Eesti Sõjamuuseum – Kindral Laidoneri Muuseum asub Johan Laidonerile kuulunud Viimsi mõisas.
Eesti Sõjamuuseum – Kindral Laidoneri Muuseum asub Johan Laidonerile kuulunud Viimsi mõisas. Foto: Postimees

Ajalugu on suuresti sõdade ajalugu ja Eestist on sõdu üle käinud nii ohtralt, et terve meie maa on omamoodi üks suur sõjamuuseum ja jälgi militaarpärandist võib leida peaaegu kõikjalt.

Kõige rikkalikumad sõjaajaloo pärandi kihistused pärinevad mõistagi lähiminevikust, 20. sajandist, ja siin jagame naaberriigi Lätiga väga sarnast saatust. Eesti sõjamuuseumi osalusel valminud uus veebipõhine sõjaajaloo teejuht katab mõlemat riiki.

Kahe riigi ajaloo- ja turismiekspertide koostöös valminud Militaarajaloo Pärandi portaalist  leiab enam kui 600 möödunud sajandi sõjaajaloo sündmustest tunnistust andvat paika Eestis ja Lätis: muuseume, kindlustusi, kaevikuid, punkreid, lahinguvälju, sõjaväelinnakuid, monumente. Iga objekt on varustatud kirjeldusega, näidatud on ära asukoht kaardil, koordinaadid, kontaktandmed ja kohapeal pakutavad teenused. Portaal annab infot ka lähedalasuvate majutus- ja toitlustusvõimaluste kohta.

Teejuhti täiendab ajajoon, millele on paigutatud 156 sündmust ja 145 sõjaajaloo pärandiga seotud teemat, mis aitavad paremini orienteeruda nii ajaloos kui ka matkateel. Militaarajaloo Pärandi portaalis on välja pakutud 12 reisimarsruuti.

Ülevaates on esile toodud 15 kõige tähelepanuväärsemat vaatamisväärsust edasijõudnud sõjandushuvilisele 13-päevasest põhjalikust matkateest «Suur piiriülene ringreis – Läti ja Eesti 100-aastase iseseisvuse sõjaajalooline pärand», millele jääb 68 objekti alates muuseumidest ja lõpetades salajase tuumavarjendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles