Suvi Setomaa moodi: inspiratsioonifestival, sibula- ja kalalaat ning kuningriigipäev

Tartu 2024
Copy
Seto Kuningriik 2020 Kolossovas, ülembsootska valimine
Seto Kuningriik 2020 Kolossovas, ülembsootska valimine Foto: Indrek Sarapuu

Võru maakonnas asuv Setomaa vald moodustati 2017. aastal Meremäe, Mikitamäe ja Värska valla ühinemise teel. Setomaa on põnev koht, kus toimetatakse nii uue kui ka vana kalendri järgi ning kalendripühasid tähistatakse väga aktiivselt ning omadele tavadele vastavalt. Kõige tuntumad Setomaa valla suurüritused on kahtlemata Seto kuningriigipäev ning Lüübnitsa sibula- ja kalalaat.

Setomaa suurüritused

Seto kuningriik ehk Seto kuningriigipäev on augusti esimesel laupäeval peetav roteeruva toimumiskohaga seto kultuuri suursündmus, kus osalevad nii setod kui on ka lahkelt kutsutud külalised. Kuningriigipäeva keskpäeval kuulutatakse üheks päevaks Seto kuningriigi seadused Eesti ja Vene seadustest kõrgemalseisvaiks ning sel päeval valitakse setode esindusisik ülemsootska. Päeva jooksul peetakse seto pärimuskultuuriga seotud võistlusi ja mõõduvõtmisi, samuti saab nautida elavat muusikat. XXIX Seto Kuningriik 2022 toimub 6. augustil Luhamaal.

Lüübnitsa sibula- ja kalalaat toimub tänavu 27. augustil. Laat kasvas välja vajadusest kohalikku toodangut ehk lopsakatesse vanikutesse põimitud kullakarva sibulaid ja Pihkva järvest püütud kala laiemalt turustada. Samuti pakutakse laadal ka muud traditsioonilist laadakaupa nagu pirukad, köögiviljad, joogid ning käsitöö- ja tööstuskaubad. Laata rikastab kirev kultuuriprogramm, toimuvad erinevad töötoad ja konkursid.

Treski külas asuvas Treski Küünis leiab 12.-14. augustini aset muusika- ja inspiratsioonifestival, mis pakub keha liikuma panevat ja kõrvu paitavat muusikat, vaimset ja füüsilist tegevust, silmaringi laiendavaid vestlusringe ning seniproovimata maitseid. Muusikalise kavaga astuvad üles näiteks Noep, Daniel Levi, Jüri Pootmann, Öed, Maian, Minimal Wind, Bombillaz ja Chris Noah Lätist. Lisaks toimuvad sel suvel Treski Küünis veel mõned toredad sündmused: 29. juulil esinevad Karl-Erik Taukari Band, Zetod ja Rozell ning 26. augustil musitseerivad ansamblid Terminaator ja Kukerpillid.

Setomaa tähtsad pühad

Esmapilgul on Setomaal kõik samamoodi nagu Eestis, ent lähemalt uurides ometi hoopis teisiti. Siinne ala on peaaegu kogu ajaloolise aja kuulunud eri Vene riikide koosseisu. Sellest tulenevalt on setod õigeusklikud ning väga tähtsal kohal on kirikud, tsässonad ja kirikupühad, mida peetakse igas piirkonnas eri aegadel ja omamoodi. Suurte kirikupühade ühiseks jooneks on jumalateenistus kirikus ning sellele järgnev mälestussöömaaeg haudadel ning kirmas (külapidu). Piirkonna pühad tulenevad kiriku või tsässona nimepühakust.

Värska kiriku ja piirkonna suurim püha on 6. mail peetav jüripäev, sest Värska kiriku nimepühak on Püha Georgius ehk Püha Jüri Tailova kiriku ja sellest tulenevalt Meremäe piirkond tähistab 22. mail migulapäeva. Migula- ehk nigulapäev on üks vana kalendri aegadest säilinud pühadest, mida on tähistanud õigeusklikud Kagu-Eesti äärealadel nii talvel kui ka kevadel. Kahekordse nigulapäeva pühitsemist ehk nii sügisel kui ka kevadel seletab muistend, mille järgi püha Nigul (Migul, Mikol, Nikola, Nikolaus) olevat saanud kaks mälestuspäeva tunnustusena heateo eest.

Obinitsa piirkonna tähtsaim püha on 19. augustil paasapäev ja Saatse kiriku oluliseks pühaks on päätnitsapäev ehk juuli viimane reede. Luhamaa piirkonna suurim püha on Luhamaa Pühavaimu kiriku järgi suvistepüha. Suvistepüha on aga liikuv püha, mis on pühapäeval, seitse nädalat pärast lihavõttepüha.

Päätnitsapäev 2021
Päätnitsapäev 2021 Foto: Indrek Sarapuu

Miikse kiriku nimepühak on Ristija Johannes ja nii on ka piirkonna suurim püha vana kalendri järgne jaanipäev 7. juulil.

Samamoodi on igal tsässonal oma nimepühak ja sellest tulenev selle küla püha. Näiteks Setomaa vanimate tsässonate külapüha peetakse Uusvadas 11. novembril (nahtsipäev) ja Mikitamäe tsässonates nädal pärast lihavõtteid (tuumapühapäiva ehk oltuspüha). Mikitamäe keskuse esist platsi kutsutakse ka Tsässonate väljakuks, sest seal paikneb kaks tsässonat teineteise kõrval. Vana tsässon on kogu mandri-Eesti vanim puithoone ja selle tõenäoline ehitusaeg on 1694. aasta, uus valmis 1998. aastal.

Setomaa muuseumid

Lisaks erinevatele festivalidele ja pühadele tasub Setomaale tulla ka muul ajal. Puhkamiseks ning lõõgastumiseks sobib suurepäraselt Värska sanatoorium ja veekeskus. Kohaliku ajaloo ja kultuuriga tutvumiseks on parimaks paigaks Setomaa muuseumid, mis asuvad Setomaa erinevates piirkondades.

Värska Talumuuseum annab ülevaate jõukast seto talust, taluarhitektuurist, tööriistadest ja traditsioonidest. Talumuuseumis asub ka Seto Tsäimaja, kus saab tellida endale setopärast kehakinnitust. Reegi maja Värskas on külastuskeskus, kus saab tutvuda kuurortpiirkonna ja sõjaajalooga. Saatse muuseumisse jõudmiseks tuleb korduvalt ületada Vene Föderatsiooni piiri ning piiride teema kajastub ka Saatse muuseumi ekspositsioonis. Obinitsa muuseumi keskseks sõnumiks on UNESCO vaimse kultuuripärandi nimistusse kantud seto leelo ja seto laulutraditsioon.

Lõuna-Eesti tähtsamate sündmuste ja põnevamate paikade tutvustamine toimub koostöös Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 sündmuste planeerimisega. Veerand Eestit ehk Tartu koos Lõuna-Eestiga teeb kultuuripealinna egiidi all Eestis midagi sellist, mida varem pole tehtud! Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 viib ellu revolutsiooni keskkonnahoidlikus kultuurikorralduses. Kõik Tartu 2024 sündmused on korraldatud sama juhise järgi ehk samu keskkonnahoidlike põhimõtteid arvestades.

Olete oodatud Setomaale külla!

Copy
Tagasi üles