Parim mesi on Eesti mesi

Copy
Foto: Shutterstock

Kes plaanivad soetada talvise meevaru 6.-7. augustil Rocca al Mare Keskuses toimuval Meelaadal, võivad olla kindlad, et ostes mett Eesti Mee Ühistu mesinikelt, viivad nad koju kvaliteetse ja eestimaise kauba ning panustavad mesilatesse, kus hoolitakse mesilaste tervisest.

Meelaat toimub 6.-7. augustil Rocca al Mare Keskuses kella 10-18.

Eesti Mee Ühistu mesinike tooteid pakutakse laadal kaubamärgi Meelitaja mee nime all. Meelitaja kaubamärgiga mesi on kodumaine, ehtne ja puhas.

Eesti Mee Ühistu mesinikud on seda meelt, et tõeline mesi saab sündida kooskõlas loodusega ja loodust mitmekesistades. Inimesed vajavad järjest enam kvaliteetset toitu ning Meelitaja mesinikud aitavad enda tegevustega seda tagada, pakkudes väga mitmekesist tootevalikut ning mahetooteid. Meelaadalt leiab laias valikus Eestimaa metsade, rabade, niitude, põldude ja viljapuuaedade mett.

Millest sõltub mee maitse?

Mesi koosneb mitmesajast erinevast koostisosast ja sõltub piirkonna korjetaimedest.

Kuna meil kasvav taimestik on väga mitmekesine ja samaaegselt õitsevad mitmed taimed, siis on ka erinevatest piirkondades pärit mesi unikaalse maitsega. Mees sisalduvatel õietolmudel on oluline roll mee maitse, aroomi ja värvi kujunemisele. Suur osa mesilaste korjetaimedest on ka tuntud ravimtaimed, näiteks võilill, vaarikas, pärn, ussikeel, põdrakanep, tatar. Nende taimede poolt eritatud nektaris on kontsentreeritud taimede raviomadused ning seetõttu on ka mesi bioaktiivne, tugevdades meie immuunsüsteemi ja on abiks erinevate tervisemurede korral. Mesi sisaldab fruktoosi ja glükoosi, sahharoosi, vett, proteiine ja aminohappeid, ensüüme, vitamiine, mineraalaineid, fenoolseid ühendeid.

Miks on mesi meile hea?

Üks lusikatäis mett päevas hoiab haigused eemal, sest mesi on üks toitvamaid ja tervistavamaid loodussaadusi, mida inimkond on tarvitanud rahvameditsiinis aastatuhandeid. Mee regulaarne tarvitamine tugevdab immuunsüsteemi, parandab ainevahetust, vähendab külmetushaigustesse haigestumise riski. Mesi sisaldab ensüüme, need lõhustavad keerulisi aineid lihtsamateks.

Mesi on inimese organismile kergesti omastatav ja kiiresti energiat andev toitaine. Mee kasutamisel puuduvad ohtlikud kõrvaltoimed (va allergia) tervisele.

Mee tarbimine pole vastunäidustatud ka suhkruhaiguse korral, siiski peaks olema veidi ettevaatlikum ning konsulteerima vastava eriala spetsialistiga.

Vedel ja kristalliseerunud mesi

Peale vurritamist on mesi alati vedel, kuid ajapikku „elus“ mesi kristalliseerub. Mee kristalliseerumise kiirus oleneb ka sellest, millistelt meetaimedelt on nektar korjatud. Mida enam on mees glükoosi, seda kiiremini mesi kristalliseerub.

Vedel mesi on hooaja värske mesi. Oluline on meeles pidada, et mee kuumutamisel 70 kraadini muutub oluliselt mee värvus, kaovad peaaegu kõik selle erilised tervistavad omadused, alles jääb vaid suhkrute lahus. Ülekuumutatud mesi ei kristalliseeru. Seetõttu ei soovita osta talvel kauplustest vedelat mett, sest selle kasulikes omadustes ei saa olla kindel. Suure tõenäosusega on vedel mesi saadud liigsel kuumutamisel.

Kristalliseerumine ei halvenda mee kvaliteeti, küll aga on mee kättesaamine purgist raskendatud.

Kreemjas mesi saadakse vedela mee aeglasel segamisel, mille käigus tekkivad meekristallid lõhutakse peeneks. Mee kreemistamise tulemusena saadakse suus sulav võidemesi, mida on mugav kasutada, sest see ei tilgu ja ei lähe tahkeks. Kreemjas mees on säilinud kõik mee tervistavad omadused.

Kuidas mett säilitada?

Igapäevaselt tarvitatavat mett võib hoida köögilaual või -kapil. Pikemalt säilitatavat mett võiks hoida aga kuivas, jahedas ja pimedas kohas. Mett tuleks kaitsta otsese päikesevalguse eest, et mees leiduvad kasulikud ensüümid ei häviks. Mett tuleks säilitada kinnises klaas- või plastpurgis. Mesi on tugevalt hügroskoopne ehk vett endasse imav. Kui vee sisaldus tõuseb mees üle 20 protsendi, siis hakkavad vohama pärmseened ja mesi võib käärima minna. Kuna mesi imab endasse niiskust ja teisi maitseid, siis ei soovitata mett hoida külmkapis.

Kuidas mesilased mett teevad?

Mesilaste toimetamine väärib austust - ühe korjelennuga külastab mesilane sadu õisi ja toob oma meepõies tarru 40-50 mg nektarit. Juba tarru lennates lisab mesilane nektarile ensüüme ja nii algab nektari valmimine meeks. Ensüümide toimel lõhustub nektaris olev liitsuhkur sahharoos lihtsuhkruteks glükoosiks ja fruktoosiks.

Tarru jõudes annab korjemesilane nektari üle tarumesilastele, kes paigutavad selle kärjekannudesse. Tarumesilased paigutavad valmiva mee mitu korda ühest kärjekannust teise. Mesilased ventileerivad ja kütavad taruõhku nektari valmimiseks. Alates nektari korjamisest kulub umbes 4-6 nädalat mee valmimiseks. Küps mesi on pika säilivusega. Kui mesi on valmis, siis kaanetavad mesilased meekannud õhukese vahakihiga kinni. Kärg, mis on täis küpset mett, on alati kaanetatud. Vahakiht kaitseb valmis mett.

Copy
Tagasi üles