Vulkaanituhast sündinud täht: Flor de Caña on kõige jätkusuutlikum rumm maailmas

Copy
Foto: Flor de Caña

Maailmas pole just palju alkoholibrände, mis saaksid uhkusega öelda, et on 100 protsenti fair trade ja süsinikneutraalsed. Esimene alkoholi kaubamärk, mis mõlemad tunnustused endale sai, oli Nicaragua rumm Flor de Caña. Flor de Caña loos on aga lisaks keskkonnasõbralikkusele veel palju peatükke ning siit ei puudu vulkaanipursked, kodusõda, maavärinad ega ka lennuõnnetus.

Flor de Caña rummi destilleeritakse tootmisprotsessi jooksul viis korda. Iga rumm vananeb söestunud tammevaadis, mida on enne kasutatud burbooni laagerdamiseks. Lisaks järgitakse kõiki kosher-nõudmisi. Rummid vananevad neljast 25 aastani (kuigi tehases on ka eksklusiivsemaid rumme võimalik proovida). Toodetakse nii heledaid kui tumedaid rumme, seejuures on kõik Premium-klassi joogid.

Flor de Caña brändi esindaja Mauricio Solarzano selgitab, et vulkaan San Cristóbal, mille jalamil joogid sünnivad, on nende suurim toetusjõud ja ka olulisim laboratoorium. „Meie suhkruroopõllud asuvad San Cristóbalile väga-väga lähedal – kõigest kaheksa kilomeetri kaugusel,“ räägib ta. „Nii et kui sajab, võtab vulkaan endasse palju vett. Vesi läheb pinnasekihtidesse ning rikastab mulda mineraalidega – ka vett, mida kasutame oma suhkruroopõllu kastmiseks. Suhkruroog kasvab sellises viljakas, vulkaani rikastatud pinnases suurepäraselt. Iga kord, kui vulkaan purskab, on tuhk meie põldudele looduslik väetis.“

Peale selle mängib suurt rolli mikrokliima, milles rumm vaatides vananeb. „Külmemas kohas hakkavad puidupoorid sulguma,“ selgitab Solarzano. „Kuid niiskes troopilises kohas nagu Nicaragua hakkavad puidupoorid intensiivselt avanema. Nii et alkoholi ja burboonivaatide puidu koostoime on intensiivsem, dünaamilisem. See on Flor de Caña vananemisprotsessi maagia.“ Maagia käigus destilleeritakse välja joogist ka kogu suhkur, mistõttu on Flor de Caña kaloraažilt madalam kui teised sarnased joogid. Pealegi ei ole rummi pandud lisaaineid ega muid kunstlikke koostisosi.

Flor de Caña nooremaid rumme (4YO Extra Seco ja 7YO Gran Reserva) aroome saab kirjeldada õrnade vanilje- ja mandlinootidega. Maitses leidub mesine ja kerge šokolaadimaitse, millel on pikk ja pehme järelmaitse. Flor de Caña küpsemad rummid (12YO, 18YO ja 25YO) on oma maitse saavutanud naturaalse vananemise teel. Kuum ja vulkaaniline kliima on andnud neile punaste küpsete puuviljade, mee ja küpsetatud pähklite aroomi. Pikk kokkupuuteaeg burboonivaatidega tuleb välja ka maitses, kus on tunda vaniljet, küpsetatud õunu ja tumedat šokolaadi. Pika ja täidlase järelmaitsega rummid sobivad õhtusöögi järel ideaalselt magustoidu asemele.

Itaalia juurtega Nicaragua täht

Itaalias, Genovas sündinud Alfredo Francisco Pellas Canessa otsustas 1875. aastal, et vana maailm ei ole pooltki nii põnev kui ookeanitagune kõigi võimaluste maa. Nii pühkis ta kodumaa tolmu taldadelt ning võttis suuna Ameerikasse.

Ta oli vaid 25-aastane, kuid täis pealehakkamist üle võtta oma isa, Carlos Napoleoni rajatud aurulaevaäri. Laevastikuga täitis ta vajaliku nõudluse ning ühendas omavahel Atlandi ja Vaikse ookeani – nüüd said kullapalaviku tuules ringi rändavad seiklejad ohutumalt ja kiiremalt (varasema kuue kuu asemel 36 päevaga!) liikuda Ameerika läänerannikult Californiasse, kirkad seljas ning unistused suurest rikkusest silme ees terendamas. Peagi hakati aga ehitama Panama kanalit ning ka raudteede ehitamine oli hoo sisse saanud: hea trendimõistja Alfredo teadis, et on aeg oma ärisuunda muuta.

1890. aastal asutas ta Nicaragua kõige kõrgema ja aktiivsema vulkaani, San Cristóbali jalamil oma destilleerimiskoja. Tegemist oli kahtlemata riskiga: vulkaan oli aktiivne, pursanud viimase paari sajandi jooksul üle 30 korra, ning tossu- ja tuhapilved tõusevad mäest senini regulaarselt. Kuid Alfredo Francisco nägi midagi veel: vulkaanituhast jõudu saanud viljakas pinnas ning ainulaadne mikrokliima osutus suhkruroo kasvatamiseks ideaalseks. 1912. aastal, kui Alfredo suri, toodeti tehases rohkem kui 10 000 tonni suhkrut aastas. Perekonnaäri läks aga edasi ning asjaajamise võtsid üle Alfredo vend ja pojad, praeguseks on järg juba viienda põlvkonna käes. Muuhulgas ei jäänud nad kinni vaid suhkruärisse, vaid laienesid ka autoimporti, pangandusse jm. Praegu juhib pereäri Carlos Pellas Chamollo, kes on ühtlasi Lõuna-Ameerika rikkaim mees.

Suhkru- ja melassitootmise kõrvalt valmistas perekond juba algusest peale enda ja oma töötajate tarbeks ka rummi, kuid laialdasem rummitootmine algas San Cristóbali tehases 1937. aastal. Siis sündis Flor de Caña – tõlkes suhkruroo õis –, mis on üks maailma prestiižsemaid rumme. Joogist on saanud Nicaragua au ja uhkus. Esimesed kaks maitset tulid turule siltidega Flor de Caña Etiqueta Amarilla ja Flor de Caña Etiqueta Roja.

Ekspordini jõuti paarkümmend aastat hiljem, kui rummi hakati viima Venetsueelasse, Costa Ricale ja teistesse Lõuna-Ameerika riikidesse. 60ndatel uuendati tehase sisustust ning toodi sisse moodsam tehnika, peagi avati teine destilleerimistehas Hondurases. 1980ndatel, kui mässas Nicaragua revolutsioon, varuti olude sunnil Flor de Caña rummi ülisuurtes kogustes. Põgusalt kaotas perekond ka kontrolli tehase üle, kui selle hõivasid revolutsionäärid. Õnneks saadi tehas tagasi ning, mis peamine, puutumata olid ka suured rummivarud. 1990ndaks aastaks oli Flor de Cañal maailma kõige suurem vananenud rummide tagavara.

Keskkonna- ja kogukonnakaitse on südameasi

Firma juht Carlos Pellas Chamollo ja tema naine Vivian Frenández võtavad oma rolli kogukonna kujundamisel ja aitamisel väga tõsiselt. Aastal 1989 sattusid nad lennuõnnetusse, kus mõlemad said lisaks muudele vigastustele tõsiseid põletushaavu. Frenández on nüüd võtnud oma südameasjaks rahastada põletushaavadega lastele mõeldud intensiivraviosakonda. Oma töötajate eest kantakse hoolt mitmel tasandil: ettevõte asutas kooli 1913. aastal, haigla 1958. aastal. Tundlikkus laieneb ka tootmisse, mitte ainult filantroopiasse. Terve destilleerimistehas toimib taastuvenergia jõul ning igal aastal istutavad nad 50 000 puud, et kaitsta piirkonna veevarusid ja elusloodust.

2018. aastal anti Flor de Cañale fair trade märgis. Seda tunnustust pole kerge saavutada – fair trade märgise saamiseks tuleb järgida enam kui 300 ranget keskkonna-, töö- ja sotsiaalset standardit. See tähendab ka, et igalt pudelilt teenitud tuludest läheb osa otse tagasi tehasetöötajate elukeskkonna parendamisse ning just töölised otsustavad, kuhu raha investeerida: kas kliinikutesse, koolidesse, stipendiumitesse või keskkonnaprojektidesse. Kogu CO2, mis tekib fermentatsiooniprotsessi jooksul, püütakse kinni ja kasutatakse hiljem tehases ära. Tänu sellele on nad saanud ka süsinikneutraalsust tähistava Carbon Trust sertifikaadi.

Flor de Caña on saanud sel sajandil rohkem kui 150 rahvusvahelist auhinda, mis teeb temast kõige enam auhindu saanud rummibrändi. 2017. aastal tunnustati Flor de Cañat kui aasta rummitootjat.

Flor de Caña on hetkel üks kõige kiiremini kasvavaid rummibrände maailmas ning nende tõekspidamised on aidanud võita paljude inimeste südamed. Nad saavutasid oma eesmärgi: olla kõige loodussõbralikum rumm maailmas. Loodetavasti järgnevad neile peagi teisedki tootjad, et koos meie koduplaneeti aidata. Flor de Caña lugu on jutustamist, ning nende maitsed – proovimist väärt. Flor de Caña on kohal Augustibluusil, rummi saab proovida ka Mojitobaaris ja mitmetes teistes kohtades üle Eesti.

Copy
Tagasi üles