Luke mõis Tartumaal võlub kauni 300-aastase pargi ja mõnusate sündmustega

Tartu 2024
Copy
Foto: Sille Annuk / Postimees

Luke mõis on koht, kuhu võid jätta oma südame. See Tartust vaid 25 kilomeetri kaugusel Valga poole asuv mõisakompleks on Nõo valla populaarseim külastuskoht, kus toimuvad imelised suvekontserdid, teatrietendused, tegutseb käsitöökoda ja kohvik. Luke mõis on täis loodust, müstikat ja 700-aastast ajalugu.

 

Mõisat taastava ja edendava sihtasutuse Luke Mõis juhataja Gea Järvela sõnul on Luke peamiseks uhkuseks ja väärtuslikumaks elemendiks kaunis mõisapark, mis on küll vana, aga hästi säilinud. Kui 1992. aastal asuti võssa kasvanud parki puhastama, oskasid vaid asjatundjad näha Eesti üht paremini säilinud algse planeeringuga regulaarstiilis mõisaparki, mille vanimad puud on enam kui 300-aastased.

Tiikidesüsteemi taastamiseks kulus ligi 13 aastat, ent 2005. aastal said taastatud nii kaskaadidena laskuv tiigisüsteem kui ka pisike kärnerimaja, kus on suviti avatud kohvik. Lisaks asub Kärnerimajas infopunkt ja Nõo kihelkonna mõisaid tutvustav ekspositsioon. Kuulates voolava vee vulinat, imetledes nukumajataolist kärnerimaja, sadu aastaid vanu pärnasid ning puudelatvade peegeldust vees, võib end tunda eheda mõisaproua või -härrana. Kõige kaunim on park kevadise suurvee ja tärkava roheluse ajal, kuid ilu jätkub tegelikult igasse aastaaega. Üheks toredaks ja ootamatuks üllatuseks on olnud Eeva kuju taastamine mõisapargist leitud kuju tükkidest.

Foto: Luke Mõis

2006. aastal valmisid väike paviljon ja suur parkla ning seejärel sai valitsejamaja uue katuse. Järgmisena pandi uus kivikatus enam kui 40 aastat tühjana seisnud viinaköögi tööliste majakesele, mis sai kaks aastat tagasi täielikult rekonstrueeritud ning kus asub täna põnevaid töötube pakkuv Käsitöökoda. Mõisa renoveerimine on käinud samm-sammult ja suurelt osalt õhinapõhiselt ning kogukonna toel. Sihtasutus teenib küll ka väikest tulu, kuid see läheb uute projektide omaosaluseks. Käsitöökoja valmimine on üks paremaid näiteid kogukonna panusest, sest üheskoos kohaliku rahvaga krohviti ja laoti näiteks maakividest vundament. Ühtekokku osales hoone taastamistöödel 26 vabatahtlikku, kes panustasid 1408 töötundi.

Foto: Luke Mõis

Mõisapark ootab looduse- ja ajaloonautijaid, aga ka tähtsate sündmuste tähistajaid

Luke mõisapark kuulub Nõo vallale, seetõttu on kõik külalised siia alati oodatud ning kellelegi ei keelata mõnusat ajaloolist jalutuskäiku. Siin võib piknikku pidada, murul lesida, ujuda, puhata ja lihtsalt oma mõtteid mõelda, aga ka tähtsaid sündmuseid tähistada. Sihtasutus korraldab mõisas maalilaagreid, perepäevi, kontserte, etendusi, töötubasid. Samuti on see populaarne paik suguvõsa kokkutulekuteks, aastapäevade tähistamiseks ja romantilisteks pulmadeks. Sündmuste tähistamise soovi puhul on kindlasti vajalik mõisarahvaga kontakti võtmine, et mitu suurt sündmust ei satuks samale ajale.

Et mõisas saaks veel rohkem suuri üritusi korraldada, on plaanis korda teha suur valitsejamaja. Sinna võiks tulla kontserdisaal, mis võimaldaks sündmusi korraldada aastaringselt. Valitsejamaja oli kahekorruseline kõrge soklikorrusega kivihoone, milles asus pärast riigistamist vallamaja ja pärast sõda kool. Valitsejamaja, tall-tõllakuuri ja viinaköögi tööliste maja projekteerimistega alustati 2008 ning kolm aastat hiljem sai Valitsejamaja uue katuse. 2012. aastal valati põrandad ja taastati osad võlvid ning 2019. aasta lõpul avati esimesel korrusel etenduste- ja näitustesaal. 2021. aastal alustati ülejäänud esimese korruse rekonstrueerimisega.

Üheks toredaks väljapanekuks on valitsejamaja etenduste- ja näitusesaalis Luke mõisa Knorringute suguvõsa kolme põlvkonna portreed, mis jõudsid Luke Mõisa viimaste mõisnike Soomes elava kauge sugulase läbi.

Foto: Luke Mõis

Luke mõisa pikk ajalugu lühidalt

13. sajandist alates kuulus mõis Löwenwoldede suguvõsale. Liivi sõja ajal (1558–1583) rüüstati mõis täielikult ja anti 1600. aastal Tartu bürgermeister Kretzmarile, kuid juba samast aastast sai mõis tagastatud Löwenwoldedele. Paraku on mõisa kohta säilinud vähe andmeid, teada on vaid, et mõisahärra Karl Mangus von Löwenwolde suri Lukel 1799. aastal, 1841 läks mõis naispärijate kaudu üle von Knorringute suguvõsale ning 1920. aastal Luke mõis riigistati. Mõisa ühekordses peahoones asus 1922. aastast kool, kuid hoone hävis 1944. aasta põlengus. Pärast sõda asus kool kuni 1971. aastani valitsejamajas. Praegu on mõisaansambli kõige esinduslikumad hooned rekonstrueeritud Kärnerimaja ja Käsitöökoda.

Sihtasutus Luke Mõis asutati kodanikualgatuse toel 2007. aastal 13 eraisiku ja Nõo Valla poolt. Mõisa arengust hoolivad kodanikud tulid kokku ning otsustasid oma jõud koondada ja asuda appi Luke mõisa taasellu kutsumisele. Sihtasutuse eesmärgiks on mõisakompleksi arengu soodustamine ja toetamine ning mõisakompleksi loodus-, ajaloo- ja kultuuriväärtuste säilitamine. Mõisakompleksi tervikliku arengu suunamiseks on koostatud ekspertide abiga kompleksi terviklahendus koos teostatavus-tasuvusanalüüsiga, milles nähakse ette tall-tõllakuuri restaureerimist külastuskeskuseks, valitsejamaja restaureerimist black-box tüüpi kultuurikeskuseks ja viinaköögi tööliste maja taastamist kunsti- ja käsitöökeskuseks.

Foto: Luke Mõis

Lõuna-Eesti tähtsamate sündmuste ja põnevamate paikade tutvustamine toimub koostöös Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 sündmuste planeerimisega. Veerand Eestit ehk Tartu koos Lõuna-Eestiga teeb kultuuripealinna egiidi all Eestis midagi sellist, mida varem pole tehtud! Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 viib ellu revolutsiooni ka keskkonnahoidlikus kultuurikorralduses ning kõik Tartu 2024 sündmused on korraldatud sama juhise järgi ehk samu keskkonnahoidlike põhimõtteid arvestades.

Olete oodatud kaasa lööma Luke Mõisa sündmustel

Copy
Tagasi üles