Haiglasaaga jätkub: Tallinna linn pöördus valitsuse vastu kohtusse (2)

Copy
Mihhail Kõlvart loodab, et mõni tulevane valitsus aitab Tallinna Haigla rahastusele lahendust leida.
Mihhail Kõlvart loodab, et mõni tulevane valitsus aitab Tallinna Haigla rahastusele lahendust leida. Foto: Kermo Benrot

Tallinna halduskohtul tuleb nüüd vaagida mitme omavalitsuse kaebust valitsuse tehtud rahastusotsuse kohta, kuna lisaks Haapsalule ja Lääne-Nigulale pöördus kohtusse ka Tallinna linn koos SA Tallinna Haigla Arendusega. 

Tallinna linn ja SA Tallinna Haigla Arendus esitasid eile õhtul halduskohtule kaebuse valitsuse otsuse tühistamiseks, millega otsustati rajatav haigla rahastusest ilma jätta.

Kohtult loodetakse saada ka esialgne õiguskaitse: «Sellega taotletakse peatada valitsuse nimetatud punkti kehtivus ning palutakse esialgse õiguskaitse korras keelata valitsusel mistahes toimingute tegemine, mis on suunatud «Taaste- ja vastupidavuskava» muutmisele Põhja-Eesti meditsiinilinnakut puudutavas osas kuni kohtumenetlust lõpetava lahendi jõustumiseni,» selgitas kohtu pressiesindaja Anneli Vilu. 

Kohus andis valitsusele võimaluse esialgse õiguskaitse taotlusele vastamiseks. «Seejärel saab kohus otsustada, kas esialgse õiguskaitse kohaldamine on põhjendatud ning kas kaebuse saab menetlusse võtta,» täpsustas kohus. 

Nädala algul pöördusid sisuliselt samadel põhjustel kohtusse ka Haapsalu linn ja Lääne-Nigula vald, vaidlustamaks valitsuse otsust jätta Turba-Rohuküla raudteelõik ilma rahastuseta.

Kõlvart hoiatas: kui ühist arusaama ei teki, läheme kohtusse

Juuli algul andis Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart (KE) mõista, et kui valitsusega kompensatsioonis ühist arusaama ei teki, tuleb küsimus lahendada kohtus. 

«Meie praegu lähtume sellest, et juriidiliselt on meil riigiga siduvad suhted. Meile on antud väga selge juriidiline signaal, et Tallinn seda haiglat ehitab ja riik seda Euroopa vahenditega toetab. Kui see signaal on antud, siis koos sellega tekib ka vastutus,» sõnas Kõlvart ja viitas, et neile tuleks kompenseerida ka senised kulud vähemalt projekteerimise eelarve osas.

«Kui meil ühist arusaama ei teki, pole midagi teha - hakkame seda küsimust kohtu kaudu lahendama.»

Linnasekretär: arutelud kompensatsiooni üle jätkuvad praegugi

Tallinna linnasekretär Priit Lello märkis, et linn taotleb igal juhul haigla projekteerimisega seotud kõikide kulude katmist: «Olenemata kohtuvaidlusest jätkab Tallinna linn haigla rajamisega seotud kulude katmise üle arutelude pidamist ministeeriumitega, et leida kõikidele osapooltele sobiv lahendus haigla investeeringu tegemiseks,» kommenteeris ta. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles