Telefon taskusse: tänavu on abi vajanud kümmekond metsa eksinud marjulist

Anna Sarapuu
, suvepraktikant
Copy
Vabatahtlike organisatsioon SA Kadunud juulis Kaasiku küla metsas 83-aastast meest otsimas.
Vabatahtlike organisatsioon SA Kadunud juulis Kaasiku küla metsas 83-aastast meest otsimas. Foto: SA Kadunud OPEROG

Politsei on sel suvel juuni- ja juulikuu jooksul saanud ligi kümme teadet metsa, sohu või rabasse eksinud seenelistest ja marjulistest, kes on metsasaaduseid korjates kaotanud suunataju.

PPA pressiesindaja Britta Sepa sõnul on kõik seenelised ja marjulised metsast ise või politsei abiga tee välja leidnud, enamasti paari tunniga. «Mõnel juhul ei olnud kadunud inimesel kaasas ka mobiiltelefoni, millega endale abi kutsuda,» lisab Sepp.

Lisaks politseile otsib kadunud inimesi ka vabatahtlike organisatsioon SA Kadunud. Organisatsiooni tegevjuht Aare Rüütel rääkis Postimehele, et äraeksimist pole võimalik ennetada, kuid maastikule minejal on oluline teha kõik, et eksimise korral oleks teistel võimalik ta leida. Selleks tuleb jätta kellelegi teade, kuhu ta täpselt läheb.

Marjahooaeg on täies hoos ja seenehooaeg on alles alanud, mistõttu tuletab politsei metsa ja rappa minejatele meelde, et kaasas peab olema laetud mobiiltelefon, seljas erksavärviline riietus ning tuleb endale teha selgeks plaan, kuidas eksimise korral käituda.

Rüütli sõnul peab loodusesse minev inimene võtma lisaks laetud telefonile kaasa ravimid, helkurvesti, vile ja termoteki. «Nii elatakse esimene öö üle ja ollakse otsijatele nähtav-kuuldav,» märgib ta.

Metsas otsitakse inimesi põhiliselt ahelikus, kuid rabas on mõistlik kasutada ennekõike droone. «Selleks, et sihtasutus saaks soetada otsingutel elude päästmiseks üliolulised termodroonid, osaleb OPEROGi ennetusgrupp sel suvel laatadel ja ohutuspäevadel,» lisab Rüütel.

Rüütli sõnul on SA Kadunud organisatsioonil praegu pooleli 16. juulil Saue vallas Kaasiku külas kadunud 83-aastase mehe otsing, kes kadus ära metsavahelisel teel sörkjooksu tehes.

Eelmisel aastal otsis SA Kadunud operatiivne otsingugrupp maastikul eksinud inimesi 55 korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles