Terras: Hiina jõudemonstratsioon on järjekordne põhjus, miks 16+1 formaadist loobuda (1)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Riho Terras.
Riho Terras. Foto: Madis Veltman

Europarlamendi saadik Riho Terras (Isamaa) märkis Hiina ja Taiwani pingestuva olukorraga seoses, et Eesti peaks 16+1 koostööformaadist loobuma ja suhtlema Hiinaga Euroopa Liidu tasandil. 

«Hiina jõudemonstratsioonid Taiwani vastu on järjekordne näide, miks Eesti peaks loobuma 16+1 formaadist ning suhtlema Hiinaga ühtselt Euroopa Liidu tasandil,» sõnas Terras. 

Terrase sõnul on selge, et kõnealuse formaadi peamine eesmärk on Euroopa ühtsust lõhestada.  «Pingelistes olukordades on oluline, et Euroopa riigid hoiaksid ühtset joont. Näeme seda ka Venemaa sõjas Ukraina vastu.»

Eesti jaoks on Terrase sõnul kahtlemata oluline, et pinged Aasias ei kasvaks. «Kui Aasias tekib sõjaline konflikt või eskalatsioon Hiina ja Taiwani vahel, siis tähendab see paratamatult, et USA fookus liigub Euroopast mujale, mis annab aga omakorda Venemaale rohkem tegutsemisvabadust. Me ei saa lubada sellel juhtuda,» rääkis eurosaadik. 

Mis on 16+1 formaat?

Tegemist on 2012. aastal Hiina algatatud diplomaatilise raamistikuga koostööks Euroopa endiste sotsialismileeri riikidega. Sellesse kuuluvad Balti ja Visegradi maad, Bulgaaria, Rumeenia ja ELi mittekuuluvad Balkani riigid.

Eelmisel aastal lahkus koostööriikide seast Leedu, 2019. aastal aga liitus algatusega Kreeka.

Koostööraamistiku peamiseks eesmärgiks peetakse Hiina huvi saada investeeringutega taristuobjektidesse Ida-Euroopas suurem mõju.

16+1 formaadis näevad kriitikud Hiina katset lõhestada Euroopa Liitu ning leiavad, et EL peaks Hiinaga suhtlema ühtsena, n-ö 27+1 formaadis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles