Kuidas levis Narvas tankipropaganda? Hirmu võimendas kohalik keskerakondlane (2)

Propastop.org
Copy
Inimesed kogunesid Narva tanki juurde.
Inimesed kogunesid Narva tanki juurde. Foto: Ilja Smirnov/Põhjarannik
  • Kahtlasest tegevusest tanki ümber paluti teada anda.
  • Valeinfo levik sai alguse sõnumirakendusest.
  • Keskerakondlane väitis, et tema propagandat ei uskunudki.

Kolmapäeva õhtul kogunes Narvas tanki T-34 monumendi juurde sadakond autot, sest levis kuuldus, justkui olevat Narvas tanki demonteerimiseks valmis pandud tehnika, sealhulgas kraana. Kaitseliidu vabatahtlike blogi Propastop vahendas, et üks sõnumi võimendajatest oli kohalik keskerakondlane.

Propastopi teatel kutsus teisipäeva õhtul Narvas asuv MTÜ PAMJAT, mis tegeleb mälestusmärkide kaitsmisega, oma jälgijaid üles valvsusele: «Seoses meie monumendi ümber toimuvate sündmustega kutsume kõiki hoolivaid inimesi näitama üles valvsust ja tähelepanu. Kui märkate selle lähedal toimumas midagi ebaselget ja kummalist, siis palun informeerige sellest organisatsiooni PAMJAT liikmeid, mis tahes ajal.»

Samal õhtul tegi postituse ka kohalik keskerakondlane Mihhail Panšin, kes valas veel õli tulle, teatades, et on põhjust karta, et tank viiakse minema ilma Narva või Eesti võimukandjate otsuseta.

MTÜ PAMJAT üleskutse ühismeedias.
MTÜ PAMJAT üleskutse ühismeedias. Foto: www.propastop.org

Päev hiljem, kolmapäeva hommikul postitati rakenduses Viber aga juba üleskutse, kus anti teada, et tank demonteeritakse õhtul kell viis, mistõttu kutsuti inimesi tanki juurde kogunema.

Sõnum, mida jagati Viberi vahendusel.
Sõnum, mida jagati Viberi vahendusel. Foto: www.propastop.org

Sama päeva lõunal postitas Panšin uuesti, seekord hoiatades inimesi provokatsioonide eest ning kutsus kõiki üles seadust järgima. Tema postitust jagas ka MTÜ PAMJAT. Panšin seostas provokatsiooni Auveres Eesti Energia poolt maha võetud haubitsaga ja arvas, et samad inimesed, kes olid haubitsa mahavõtmise taga, võivad tulla ka tanki eemaldama.

«Eile eemaldati Eesti Energia territooriumilt kahurimonument. See on puhas provokatsioon. Minu arvates tegid seda need, kes tahavad ära viia meie tanki. Legaalseid viise tanki eemaldamiseks ei ole. Nii minister kui linnapea on öelnud, et selleks tuleks muuta seadust, võtta see vastu riigikogus jne.

Vahepeal võtavad Narva võimud ette samme, et kaitsta Narva monumente. Kuid olemasolev seadus võimaldab monumentide eemaldamist teatud tingimustel. Kui monument on ohtlik sise- ja välisjulgeolekule, võib selle eemaldada ilma kohaliku linnavõimu seisukoha või otsuseta. /…/ Seetõttu palun teil mitte alluda mis tahes provokatsioonidele. Ärge kogunege monumentide toetuseks, kui te ei ole 100% kindlad, et see on kooskõlastatud politseiga,» kirjutas Panšin juba märksa ettevaatlikumalt.

Mihhail Panšini üleskutse ühismeedias.
Mihhail Panšini üleskutse ühismeedias. Foto: www.propastop.org

Panšin kommenteeris rus.postimehele, et tema ei levitanud üleskutset koguneda Narva tanki juurde, vaid hoopis vastupidi, reageeris negatiivselt nende initsiatiivile. Samuti kutsus üles narvalasi olema seaduskuulekad. Kuid palus teda teavitada võimalikest kahtlastest liikumistest tanki juures. Panšini meelest võisid provokatsiooni taga olla kas Eesti jõustruktuurid või Venemaa.

Panšin saatis Rus.Postimehele kuvatõmmise, kus on näha, et kui talle Viberis levinud üleskutse saadeti, vastas ta sellele, et see olevat jama.
Panšin saatis Rus.Postimehele kuvatõmmise, kus on näha, et kui talle Viberis levinud üleskutse saadeti, vastas ta sellele, et see olevat jama. Foto: Erakogu

Kolmapäeva õhtul koguneski Narvas tanki T-34 monumendi juurde suurem rahvahulk ja sadakond sõidukit, mille tõttu oli kõrval kulgeval maanteel liiklus häiritud. Kohapeal kontrollisid olukorda vähemalt kolm politseiekipaaži. 

Narva linnapea Katri Raik nimetas linnaelanike kogunemist väga ärevaks märgiks. «See on kellegi provokatsioon ja tuleb otsida provokaatorit. Põhjust paanikaks pole,» sõnas linnapea. 

Kogus Katri Raiki vastu allkirju

Alles selle aasta juunikuus algatas Mihhail Panšin allkirjade kogumise Narva linnapea Katri Raigi (SDE) vastu, kelle sõnul ajendas teda allkirju koguma linna soov sulgeda koole ja lasteaedu, eeskätt Soldino gümnaasiumit. «Seoses väljapääsmatu olukorraga, mis puudutab Narva munitsipaalharidussüsteemi arengustrateegia aastani 2030 kavandamist, palume meie, Narva linna elanikud, Katri Raigil vabatahtlikult lahkuda,» kirjutas Panšin.

«Meie, Narva linna elanikud, algatame umbusaldushääletuse Katri Raigi suhtes, et säiliksid töökohad, lasteaiad ning koolid. Palume tal vabatahtlikult lahkuda, järgides Narva elanike tahet, kuna tema omalt poolt ei tegutse linna elanike huvides,» ütles Keskerakonda kuuluv Panšin, kes kogus rahvaalgatusel 1531 allkirja.

Selle aasta juulis algatas ta Narva elanike hulgas uue allkirjade kogumise veenmaks linnapead viima läbi rahvahääletus, et «Narva elanike seas välja selgitada, kas nad pooldavad nõukogude mälestusmärkide mujale viimist või leiavad, et mälestusmärgid peaksid jääma oma ajalooliselt väljakujunenud kohale.» Sellele kogus Panšin 2525 allkirja.

Propastop tege­leb Eesti-vastase propa­ganda paljastamisega. Blogi veavad kaitseliidu vaba­tahtli­kud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles