NÄDALA LOOMAAED ⟩ Hilissuve kolmapäeviti saavad väljavalitud esineda

Sudaani maasarvik Djoni võimsa allapoole kõverdunud nokaga. Foto: Inari Leiman
Inari Leiman
, Tallinna loomaaed
Copy

Augustikuu kolmapäeviti kutsub loomaaed uudistama amuuri leopardi ja sudaani maasarviku tegemisi. Tõsi, esimesel korral näis loomadel peale tulevat kerge esinemisärevus. Talitajate tavapärasest vaid veidi erinev käitumine tegi loomad valvsaks ja nii ei saadud plaanitut täies mahus teoks teha.

Sellegipoolest ei pidanud kohale tulnud huvilised pettuma: amuuri leopard Alexei näitas oma hiilimis- ja peitumisoskust ning vedas lihakäntsaka lõpuks ikkagi rahva ette, sudaani maasarvik Djoni püüdis õhku visatud hakklihapallikesi küll aedikunurgas, kuid patseeris ja kepsles seejärel rahva ees, näidates ennast igast kandist. Samuti sai kuulda palju huvitavat nende loomade elust loomaaias ja looduses.

Amuuri leopard Alexei söögiks saadud käntsakaga.
Amuuri leopard Alexei söögiks saadud käntsakaga. Foto: Inari Leiman

Kahel järgmisel kolmapäeval tasub lisaks loomade uudistamisele võtta plaani ka sumedate õhtutundide loomaaias veetmine, sest algavad klassikakolmapäevade kontserdid.

Tuleval reedel, 12. augustil peetakse maailma elevantide päeva. Tallinna loomaaia elevandiemandad Fien ja Draay teevad sel puhul kõvasti trenni ning on keskpäeval valmis palli mängima ja näitama, mida kõike nad veel oskavad. Seejärel saab kella 13 paiku näha londikandjate toitmist. Ning loomulikult räägitakse neist maismaahiiglastest ja nende elust nii looduses kui ka loomaaias.

Elevandiemandad teevad trenni.
Elevandiemandad teevad trenni. Foto: Inari Leiman

Möödunud pühapäeval koorusid sini-paabulinnu pesas esimesed kolm tibu. Esmaspäeval koorus veel üks pisike sulepall ja nüüd võib terav silm märgata Illu kohviku vastas aedikus toimekat sini-paabulinnukana tibudele elutarkusi õpetamas.

Känguruaedikus on kukrust väljunud ka teise känguruemme poeg. Ta on nüüd juba just nii suur, et ema teda naljalt enam kukrusse tagasi ei lase.

Lõvimajas võeti neljapäeval ette kahjuritõrje, sestap olid kõik maja loomad õueaedikutes. Loomaaiakülalised said näha ka neid loomi, keda muidu juhtub võib-olla harva nägema. Rohepärdik ja luitekass uudistasid ilma ja inimesi, üle pika aja näitasid ennast eakad ninakarud, kalakassid aga püüdsid uuel kõrgel ronimisredelil ümbrusest paremat ülevaadet saada.

Takiinid vallutavad uusi kõrgusi.
Takiinid vallutavad uusi kõrgusi. Foto: Inari Leiman

Takiinide aediku otsa juures on suurte lehtedega trompetipuu ehtinud end kaunite õrnade õitega. Läinud reedel isase takiini kõrvale aedikusse kolitud kaks emast ei pelga kitslasele omaselt kõrgusi vallutada ja kasutavad uue aediku sisustust, et ümbrusest paremini sotti saada.

Prževalski hobustel läks omavahel ütlemiseks.
Prževalski hobustel läks omavahel ütlemiseks. Foto: Inari Leiman

Prževalski hobuste karja lasti tagasi kapjade ravi tõttu eraldi hoitud mära ja loomulikult läks karjas omavahel ütlemiseks.

Jõesigade trio võttis ette aedikus kasvava jämeda kase tüve kaitsva aiakese lõhkumise.

Vaari valib apelsini.
Vaari valib apelsini. Foto: Inari Leiman

Maiasmokad vaarid, ülimalt ohustatud primaadid Madagaskari saarelt, eelistavad eriti mahlaseid ja magusaid vilju: esmalt kaovad kõhtu pirn ja apelsin, siis paprika ja õun ning alles seejärel porgand. Surikaadid saavad vahelduseks oma toidu – lihatükikesed ja külmutatud prussakad – seest tühjaks tehtud jalgpalli sisse peidetult. Ja seda mitu korda päevas.

Surikaadid said toidu palli sees.
Surikaadid said toidu palli sees. Foto: Inari Leiman

Tiigrioru ehituse kaevetööde tõttu linnutiikide aasal koliti rõngassarvelised kihnu maalamba jäärad mõneks ajaks laste loomaaeda kitseaediku kõrvale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles