FOTOD ⟩ Elu dessantlaeval nõuab ärkamist kottpimedas (1)

Ingrid Landeiro
, suvepraktikant
Copy
  • Vahetused on enamasti kas neli, kaheksa või 12 tundi pikad.
  • «Kui meile öeldi, et tuleme Eestisse, siis ei teadnud ma riigist midagi.»
  • «Vahel on laeval kitsas, aga me oleme juba nagu perekonnaks muutunud.»

Tallinna Vanasadama kail sildunud Ameerika Ühendriikide dessantlaeva USS Gunston Hall peal käib elu oma tempos. Postimehele jagasid laevaelust muljeid mereoperatsioonide spetsialist Edward J. Roszkowski ja kapral Brandon Davis.

Roszkowski selgitab, et kuigi laeval kujuneb välja kindel rutiin, ei ole kõik päevad sugugi ühesugused. Tavaline tööpäev algab koosolekuga, et arutada osakonna töötajatega läbi päevased teemad ning seejärel suundutakse tööpostile.

Vahetuse pikkus oleneb sellest, kui palju inimesi laeval viibib, kuid enamasti on need kas neli, kaheksa või 12 tundi pikad. Võib ka juhtuda, et tööpäev algab kottpimedas. «Vahel pean juba kell kolm öösel üles tõusma, et tööle suunduda,» ütles Roszkowski.

Turnida tuleb treppidel

Mereoperatsioonide spetsialist Edward J. Roszkowski.
Mereoperatsioonide spetsialist Edward J. Roszkowski. Foto: Sander Ilvest

Roszkowski peab päevas mitukümmend korda erinevatest laevatreppidest üles-alla käima. Laevatrepid on  üpris kitsad, järsud ja kõikuvad. «See on väga kasulik mu jalgadele,» ütles Roszkowski. Tavainimesele võib treppidel turnimine olla väljakutse, kuid kogenud mees liigub libedatel trepiastmetel kiiresti ja enesekindlalt.

Ta lisas, et treppidel on muidugi ka omajagu inimesi koperdanud ja kukkunud. Küsimusele, kuidas ta siis nii kiiresti treppidest alla jookseb, vastas ta naljatades, et palvetab enne ning siis astub trepiastmele.

Tema töö eeldab seda, et ta on laeval kokku viis aastat. Kuigi see tundub pikk aeg lähedastest eemalolemiseks, ei ole siiski tegemist lõputu laevareisiga. «See ei tähenda, et ma olen viis aastat kodust eemal. Saan vahepeal kodus käia ja oma perega aega veeta,» selgitas Roszkowski.

Kibeleb pealinna avastama

Vabal ajal lõbustab Roszkowski ennast nii treenimisega kui ka kaaslastega erinevaid mänge mängides. Kui parasjagu viibib dessantlaev mõnes linnas, siis antakse eraldi aega, et minna linna avastama ja kohalikke vaatamisväärsusi vaatama.

Tallinna vaatamisväärsusi ei ole Roszkowski veel saanud näha, kuid loodab seda teha peagi. «Ma ei jõua ära oodata, et saaksin ise linna avastama minna, sest reedel pidin veel laevale jääma. Varem ei olnud ma Eestist midagi kuulnud ja seepärast olengi põnevil.»

Roszkowski puhul ei ole Eesti pelgalt turismisihtkoht, vaid see on võimalus tutvuda ka oma esivanemate juurtega. Nimelt on mehel juured nii Poolas kui ka Rootsis, mistõttu on ta elevil, et tutvuda Skandinaavia ja Baltimaade piirkonnaga lähemalt. Varem on ta dessantlaevaga käinud ka mujal Euroopas, näiteks Saksamaal, Taanis, Rootsis ja Soomes.

Pool aastat laeval

Kapral Brandon Davis.
Kapral Brandon Davis. Foto: Sander Ilvest

Dessantlaeval neljandat kuud viibiv merejalaväelane kapral Brandon Davis ei olnud varem Eestist kuulnud, kuid on saanud võimaluse juba pealinna uudistamas käia. «Kui meile öeldi, et tuleme Eestisse, siis ei teadnud ma riigist midagi, aga nüüd, kus olen saanud juba pealinna näha, on see väga kaunis,» jagas kapral Davis oma esmamuljeid.

Kapral Davise peamine ülesanne on toetada ning abistada laeval viibivaid laskureid, mistõttu peab ta olema kogu aeg valmis tööpostile asumiseks. Tema tööpäev koosneb tavaliselt erinevatest treeningutest.

Kuna dessantlaeval viibib hulk inimesi, siis palju ruumi laeval üle ei jää. Davise sõnul ollakse sellega juba harjunud ning töökaaslastest on saanud tema teine pere. «Meid on kokku kaheksa allüksust ehk ligi 600 merejalaväelast. Vahel on laeval kitsas, aga me oleme juba nagu perekonnaks muutunud.»

Merejalaväelasena viibib ta laeval ajutiselt – ühe rotatsiooni pikkus on harilikult pool aastat. Davis nentis, et vahel tabab ka teda koduigatsus. «Alati on keeruline olla kodust kaugel, aga siis tuletan endale meelde oma eesmärgid ja ülesanded siin laeval ja see aitab.»

Mis laev on dessantlaev USS Gunston Hall?

Roszkowski selgitab, et dessantlaeva kasutatakse nii mereväe kui ka erinevate lastide ja tehnika transportimiseks. Laeva kasutatakse enamasti amfiiboperatsioonidel, mis tähendab, et operatsioonis on hõlmatud nii mere- kui ka maaväed.

«Dessantlaeval on pikk ajalugu, seega on ta saanud osaleda erinevatel sõjalistel operatsioonidel, näiteks Iraagis ja Lähis-Idas,» selgitas Roszkowski. Kapral Davis lisas, et laeva eeliseks on see, et ta saab maale lähedal olla ja selle võrra on lihtsam igasuguseid laste maale vedada.

USS Gunston Hall kuulub dessantvalmidusüksusesse Kearsarge, kuhu kuulub veel kaks dessantlaeva. Dessantlaeva saabumine Tallinnasse tähistab kõigi kolme laeva ühinemist Läänemeres, mis toimub nende praeguse teenistuse rotatsiooni käigus esimest korda.

Sel ajal, kui Gunston Hall külastab Tallinna, on Kearsarge visiidil Helsingis. Arlington aga külastab Stockholmi. Need sadamakülastused näitavad USA pühendumust teha koostööd olulisemate NATO liitlas- ja partnerriikidega, et säilitada turvalisus ja stabiilsus Läänemere piirkonnas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles