VIDEO JA FOTOD ⟩ Raik: tank peab jääma Narva, aga silma alt ära

Postimees
Copy

Peaminister Kaja Kallas (Reformierakond) sõnas Narvas toimunud pressikonverentsil, et punamonumentide teisaldamine toimub kõigi osapoolte suhtes lugupidavalt ning midagi lõhkuma ei hakata.

Ehkki alles eelmisel nädalal teatas peaminister, et kuivõrd Narva omavalitsusena punatanki teisaldamisega tegelema ei hakka, võtab valitsus selle enda ülesandeks, siis täna kinnitas Narva linnas koalitsiooni moodustanud fraktsioon Narva Tulevik ja Eesti 200, et teevad Narva linnavolikogu linnavalitsusele ülesandeks Narva tank ise teisaldada.

Esmaspäeval sõitis Kallas Ida-Virumaale visiidile, et rääkida kujunenud olukorrast Nõukogude monumentide ümber Narva linnavalitsuse ja -volikogu ning Narva-Jõesuu võimu esindajatega, pärast mida andis ta Narva linnapea Katri Raikiga pressikonverentsi. 

Kallase sõnul oli tal arutelu Narva linnavolinikega väga sisukas. «Mul on hea meel näha, et ka Narva linnavolinikud saavad aru selliste otsuste vajalikkusest, kuna olukord on kapitaalselt muutunud,» ütles Kallas monumentide teisaldamisest.

Kallase sõnul on Venemaa sõda Ukraina vastu rebinud lahti need haavad, mis on Eesti ühiskonnas olnud, ning sõda on sisuliselt toonud taas nähtavaks kõik need kuriteod, mille nõukogude võim Eestis okupatsiooni ajal toime pani.

Oluline on, et see probleem tuleb lahendada ühe korraga.

Kallase sõnul on oluline, et Eestis oleks tagatud julgeolek, ka sisejulgeolek, ning et avalikku korda tagada, tuleb punamonumendid teisaldada enne, kui sisemised pinged kasvavad tasemeni, kus sellel oleks juba palju kõrgem hind. «Oluline on, et see probleem tuleb lahendada ühe korraga, ja selles oli ühine arusaam ka Narva linnavolinikega,» ütles Kallas.

Kallas tänas Narva linnavõimu selle eest, et ka nemad on jõudnud järeldusele, et punatank tuleb praegusest kohast ära viia. «Kinnitan ka seda, et nõukogude sümbolitega monumentide teisaldamine toimub lugupidavalt ka nende inimeste mälestuste suhtes, kes nendega võivad seotud olla. Ajalugu tuleb jätkuvalt mäletada, aga seda ka seletada - see aitab meil teineteist mõista.» 

Tema sõnul lähevad ajaloo- ja kultuuriväärtusega monumendid kindlasti muuseumidesse ning selle korraldamine on riigikantselei ülesanne. «Me ei kavatse midagi lõhkuda, vaid teeme seda väärikalt,» rääkis Kallas.

Narva linnapea Katri Raik tõdes, et Narvas on läinud mõnevõrra ärevaks ning Narva tankist on saanud mälestusmärkide mälestusmärk ja Narvast ühe tanki linn. «Narva linnavolikogu soovib vältida vastandumist,» ütles Raik, lisades, et veel kaks nädalat tagasi ei oleks linnavõimul olnud piisavalt üksmeelt tanki eemaldamise osas.

Narva inimeste jaoks on oluline, et tank jääb Narva. See peab jääma Narva.

Raik andis mõista, et tanki teisaldamisega ei venitata. «See pole asi, millega me tegeleksime veel oktoobris või novembris,» ütles Raik, lisades, et esialgu tank ladustatakse, et «see oleks silma alt ära». «Narva inimeste jaoks on oluline, et tank jääb Narva. See peab jääma Narva,» rõhutas Raik.

Ta avaldas lootust, et pinged Narvas ei kasvaks, ühtlasi tuleb lõpetada tanki valvamine, millele aitab kaasa see, kui narvalastel on kindlus, et öö varjus tankiga midagi ei juhtuks.

Narva linnavolikogu vahendas vahetult enne pressikonverentsi, et valitsuse liikmete viimaste päevade tegevus ja sõnavõtud ei jäta kahtlustki, et tank T-34 monumendi saatus on otsustatud, seda sõltumata Narva elanike arvamusest ja tegevusest. See võetakse pjedestaalilt maha ja eemaldatakse avalikust ruumist, nagu on sõnastatud toimingute eesmärk. «Mõistagi kutsub küsimuse jõuline lahendamine esile tõsise elanike ja riigivõimude konflikti.»

«Täna kannavad üleskutsed säilitada monument praegusel kujul täpselt sama ohtu inimestele, riigile, kõikidele kultuuri-, integratsiooni-, majandus- ja ajalooprotsessidele. Sellele kutsumine tähendab ka uute konfliktide ja ühiskonnale ohtlike sündmuste esilekutsumist.»

Narva Linnavolikogu liikmete lahendus:

  • Viia tank T-34 avalikust ruumist ajutiselt mõnda suletud linnapiirkonda, muutes selle staatuse monumendist muuseumieksponaadiks.
  • Muuseumieksponaadi Tank T-34 uue asukoha määramiseks moodustada ühine töörühm, kuhu kuuluvad Narva Linnavolikogu kõikide fraktsioonide esindajad, mittetulundusühingute ja muud linna ühiskondlike organisatsioonide esindajad.
  • Töörühmal koostöös linnavolikogu liikmete ja Narva linna elanikega välja töötada ühisotsus muuseumieksponaadi Tank T-34 säilitamise ja eksponeerimise kohta, lähtudes kehtivatest õigusaktidest, samuti arvestades lähiajal Eesti Vabariigi Valitsuse poolt vastu võetavaid õigustloovaid akte.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles