FOTOD ⟩ Stenbocki maja avas huvilistele uksed

Postimees
Copy

Stenbocki maja avas esmaspäeval traditsiooniliselt oma uksed ning huvilistele korraldatakse ekskursioone ja ka kontsert.

Ekskursioonid toimuvad kell 11, 12, 13 ja 14 ning avatud uste päeva lõpetab Stenbocki maja õuemuusika kontsert algusega kell 18, mis on kõikidele tasuta. Käesoleva aasta kontsert toimub riigikantselei ja Jazzkaare koostöös.

Muusikaelamust pakuvad Eesti muusikute generatsioone ühendav ansambel Käbid & Kännud: Leiburid, Remmelid, Tafenaud. Kontserdisaal valitsushoone õuel on riigikantselei teatel Euroopas ainulaadne.

Esmakordselt olid riigikantselei teatel uksed avatud 2005. aasta 8. augustil, mil möödus viis aastat Vabariigi Valitsuse esimesest istungist Stenbocki majas.

Stenbocki majas toimuvad valitsuse istungid ning seal töötavad igapäevaselt peaminister ja riigikantselei. Esimese istungi Stenbocki majas pidas valitsus 22 aastat tagasi, 8. augustil 2000.

Esinduslik hoone Toompea põhjaserval kavandati algselt Eestimaa kubermangu kohtuasutuste jaoks, kuid valmimisel 1792. aastal sai sellest hoone ehitaja, Hiiumaa mõisniku krahv Jakob Pontus Stenbocki linnaresidents. Hiljem kasutati hoonet mitmel erineval otstarbel, alles 19. sajandi lõpus võeti see esmakordselt kasutusele kohtuhoonena.

Kohtud töötasid majas 1987. aastani. Seejärel seisis maja kümme aastat tondilossina, kuni 1996. aastal alustati selle taastamisega valitsuse ja riigikantselei hooneks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles