FOTOD ⟩ Riigikogus arutati Mart Helmele ning Kaja Kallasele hundipassi andmist (13)

Postimees
Copy

Riigikogu põhiseaduskomisjonis oli tänasel istungil arutuse all muu hulgas peaminister Kaja Kallase (RE) ning Mart Helme (EKRE) persooniküsimused.

Nimelt oli istungil päevakorras kaks kollektiivset pöördumist. Üks on «Mart Helme riigikogust välja», kuhu on kutsud pöördumise algatajate esindajana Gete Kauge. Petitsiooni ajendas Kauget koostama Helme sõnavõtt Ukraina sõjapõgenike kohta ning pöördumisele on kogutud ligi 22 000 allkirja.

Olgu mainitud, et hoobasid Helme parlamendist väljasaatmiseks ei ole, sest riigikogu liikme volitused lõpevad enne tähtaega, kui ta asub tööle mõnda teise riigiametisse, on kohtulikult kriminaalkorras süüdimõistetud, astub ise tagasi, kui riigikohus otsustab, et ta on kestvalt võimetu oma ülesandeid täitma või riigikogu liige lahkub siitilmast.

Komisjon märkis oma otsuses, et kollektiivse pöördumise «Mart Helme Riigikogust välja!» lahendamine ei ole põhiseaduskomisjoni pädevuses ja kuna pöördumine on suunatud Helme tagasiastumisele ja selle üle on pädev otsustama Helme ise, suunatakse pöördumine talle.

Samas taunis põhiseaduskomisjon Helme kohatuid väljaütlemisi Ukraina sõjapõgenikest naiste suhtes riigikogu 13. aprilli täiskogu istungil, kus toimus välismaalaste seaduse ja kõrgharidusseaduse muutmise seaduse eelnõu esimese lugemise arutelu.

Samuti menetleti istungil kollektiivset pöördumist «Kaja Kallas, astu tagasi». Kevadel algatatud petsioonil on 1031 allkirja. Kusjuures juulikuus ehk kui petitsioonile juba allkirju koguti, Kallas formaalselt peaministri ametist korraks ka tagasi astus, et siis luua Isamaa ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga uus koalitsioon.

Selle pöördumise otsustas komisjon tagasi lükata, sest samasisulist kollektiivset pöördumist «Kaja Kallase valitsus peab astuma tagasi» arutas põhiseaduskomisjon eelmise aasta suve hakul.

Istungi kolmandaks päevakorrapunktiks on kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse ja sellega seonduvate seaduste muutmise seaduse eelnõu, millega suurendatakse kohalike omavalitsuste enesekorraldusõigust, jättes detailsed KOVide sisemised protseduurid omavalitsuste otsustada.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles