Eesti lahkub hiinlaste 16+1 formaadist (2)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Foto: PEETER LANGOVITS / PM/EMF

Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadis (seni tuntud nn 16+1 formaadi nime all - toim.), teatas välisministeerium.

Eesti jätkab püüdlemist konstruktiivsete ja pragmaatiliste suhete poole Hiinaga, sealhulgas toetab ELi-Hiina suhete edendamist, lähtudes reeglitel põhinevast rahvusvahelisest korrast ja väärtustest, nagu inimõigused.

Eesti osales Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööalgatuses alates 2012. aastast. Pärast eelmise aasta veebruaris toimunud tippkohtumist pole Eesti neil üritustel osalenud.

Mullu lahkus formaadist Leedu ning lahkumist kaalub ka Läti.

Mis on 16+1 formaat?

Tegemist on 2012. aastal Hiina algatatud diplomaatilise raamistikuga koostööks Euroopa endiste sotsialismileeri riikidega. Sellesse kuuluvad Balti ja Visegradi maad, Bulgaaria, Rumeenia ja ELi mittekuuluvad Balkani riigid.

Eelmisel aastal lahkus koostööriikide seast Leedu, 2019. aastal aga liitus algatusega Kreeka.

Koostööraamistiku peamiseks eesmärgiks peetakse Hiina huvi saada investeeringutega taristuobjektidesse Ida-Euroopas suurem mõju.

16+1 formaadis näevad kriitikud Hiina katset lõhestada Euroopa Liitu ning leiavad, et EL peaks Hiinaga suhtlema ühtsena, n-ö 27+1 formaadis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles