Zelenskõi sõnul on Venemaa saavutanud terrorismis uue põhjataseme

BNS
Copy
Venemaa rünnaku järel Zaporižžjas asuvas Kushuhumis.
Venemaa rünnaku järel Zaporižžjas asuvas Kushuhumis. Foto: Dmytro Smolyenko/UKRINFORM/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles neljapäevaõhtuses videosõnumis Zaporižžja tuumajaama olukorda kommenteerides, et Venemaa on järjekordselt saavutanud maailma terrorismiajaloos uue põhjataseme, vahendas ukrainlaste meediakanal Unian.

«Kõik see, mis praegu Zaporižžja tuumajaama ümber toimub, on terroririigi üks suuremaid kuritegusid,» toonitas president.

Zelenskõi tõi välja, et neljapäeval registreeriti tuumajaama territooriumil ja rajatiste vahetus läheduses järjekordsed Vene mürsuplahvatused.

«Venemaa tabas järjekordselt maailma terrorismiajaloos põhjataset. Mitte keegi teine ​​ei ole kasutanud tuumajaama kogu maailma ohustamiseks ja seal mingite tingimuste esitamiseks. Kõik maailmas peavad koheselt reageerima, et sissetungijad meie riigist ja Zaporižžja tuumajaama territooriumilt välja saada. See on ülemaailmne ja mitte ainult Ukraina vajadus,» ütles riigipea.

Zelenskõi sõnul rõhutab Ukraina seda kõigil tasanditel.

«Kogu maailm peab viivitamatult reageerima okupantide väljaajamiseks Zaporižžjast. Ainult venelaste täielik lahkumine Zaporižžja territooriumilt ja Ukraina täieliku kontrolli taastamine jaama olukorra üle tagab tuumaohutuse taastumise kogu Euroopale,» kinnitas president.

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) juht Rafael Grossi ütles neljapäeval ÜRO Julgeolekunõukogule, et agentuuril tuleb lubada kontrollida Ukraina Zaporižžja tuumajaama ja lahingud selle lähedal on põhjustanud tõsise kriisi.

«See on väga tõsine probleem ja IAEA peab saatma oma missiooni Zaporižžjasse võimalikult kiiresti,» toonitas Grossi Julgeolekunõukogu erakorralisel istungil videokanali vahendusel.

ÜRO Julgeolekunõukogu pidas neljapäeval erakorralise istungi, et käsitleda Ukraina asuva Zaporižžja tuumakompleksi kriisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles