ELU ⟩ Ravikanepi eestkõneleja ränk suvi (12)

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
TÜ psühhiaatriakliinikus ravil olnud Elver Loho on nüüd haiglast väljas ja loodab leida oma elu ülesehitamiseks tööd Pythonit valdava programmeerijana. 
TÜ psühhiaatriakliinikus ravil olnud Elver Loho on nüüd haiglast väljas ja loodab leida oma elu ülesehitamiseks tööd Pythonit valdava programmeerijana. Foto: Kristjan Teedema

On augusti algus ja ma kõnnin käbedasti läbi Tartu Ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliinikusse viiva metsatuka. Paremat kätt jääb pargilaadne ala, kus hiiglaslikud kased ja lehised kasvavad välja hoolikalt niidetud murust, sellal kui vasakul pool teed on märg, tume ja metsik võsa. Selles näib olevat midagi sümboolset ja inimpsüühikast kõnelevat, kuid esialgu ei mõtle ma seda mõtet lõpuni.

«Tere! Sooviksin kohtuda patsient Elver Lohoga!» teatan kliiniku infolauas.

Kanepi legaliseerimise eestkõnelejana tuntud Elver Loho on mu ammune tuttav. Minu saabumise ajaks on teda kliinikumis ravil hoitud paarkümmend päeva. Kohus on otsustanud, et Loho vajab sundravi, kuid mees ise ei arva nii.

Sellal kui valvearsti kabinetis aru peetakse, uurin koridoris kirjasid teadetetahvlil. Üks sildike palub kanda maski, teine meenutab, et siin ei teenindata joobes isikuid, ning kõige koltunum plakat kannab pealkirja «Patsiendi õigused ja kohustused». «Kliinikumis ravil olles on Teil õigus /---/ osaleda oma raviplaani koostamisel ja olemasolevatest valida Teile sobivaim raviviis /---/ keelduda ravist seadusega lubatud piires ja saada teavet keeldumise võimalikest tagajärgedest Teie tervisele,» väidetakse õiguste lehel muuhulgas.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles