Tsentristide sisevõitlus jääb jätkuloo ootele (5)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Keskerakonna valimistulemuste väljakuulutamine. Juhina jätkab Jüri Ratas. 
Keskerakonna valimistulemuste väljakuulutamine. Juhina jätkab Jüri Ratas. Foto: Ragnar Peets

Jaan Toots kaotas küll Keskerakonna esimehevalimised kindlalt, kuid 30-protsendiline toetus poliitiliselt pigem marginaalsele tegelasele viitab, et probleemide käes vaevleva erakonna hingeelus trotsist ja rahulolematusest puudust ei ole.

Tegu oli esimese mitme kandidaadiga esimehe valimisega pärast 2016. aastat, mil Jüri Ratas edestas Yana Toomi. Toona lõppes Edgar Savisaare pikk võimuperiood erakonna sees.

Nüüd, kuus aastat hiljem, on Ratas endiselt pukis. Toomi asemel viskas talle kinda Jaan Toots, kes Tartu piirkonna juhina viis pikaaegse kohaliku valitsuspartei opositsiooni ning kelle all kaotas erakond heade mõtete linnas võrreldes eelnevate valimistega volikogus kohti.

Kolmandik hääli Tootsile on tõsine häirekell

Justkui tagasihoidlik vastane Ratasele, kes valitigi 70 protsendi häältega taas kaheks aastaks erakonna esimeheks. Tootsile kaotatud häälte arv ning kohtade jaotus juhatuses annavad samas põhjust ärevuseks. Juba kongressi eel tõdeti poliitikaringkondades, et isegi kui Toots – ükskõik, kelle mahitusel ta üldse kandideeris – ei osutu valituks, on tema mõju siseelule pika aja peale vinduv. Mida suurem on tema toetus, seda suurem kiil lüüakse erakonda ning seda soodsam pinnas seatakse sisse tegelikuks võimuvõitluseks. Nii ka läks, Tootsi häälte arv on kõike arvesse võttes märkimisväärne.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles