Urmas Paet: seda vana tapamasinat ei maksa üle müstifitseerida (2)

Anna Sarapuu
, suvepraktikant
Copy
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Olivier Hoslet

Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimehe Urmas Paeti sõnul tuleb pärast tanki eemaldamist Narva ja ülejäänud Eesti suhte kujundamisega elegantselt edasi liikuda. Paeti hinnangul sai Narva tank avalikus ruumis olla nii kaua, sest suuremale osale Eesti inimestest ei läinud see kuidagi korda.

Paetile on Narva tankimonument olnud tuttav kogu elu: lapsena sõitis ta tihti Narva ja Narva-Jõesuu vahel ning tank jäi talle silma, sest oli nii teistsugune võrreldes tavapäraste linna- ja maastikupiltidega. Ühtlasi tekitas Paetis seletamatut häirivat tunnet. «Selles tankis peitus ähvardus,» kommenteeris Paet.

«Seda vana tapamasinat ei maksa üle müstifitseerida,» ütles Paet Postimehele. Paeti sõnul ei läinud tank tegelikult korda ka suuremale osale Narva ja Narva-Jõesuu elanikest. Sellega oli lihtsalt harjutud, sest ta oli justkui kogu aeg seal olnud. «Praegu on muidugi ajutine ärritus, kuid see läheb mööda, sest enamik inimesi mõistab, et tapamasina koht pole üle rahuliku elu kõrgumas,» lisas ta.

Paeti hinnangul ei ole Narva ülejäänud Eestile emotsionaalselt samasugune linn nagu Pärnu, Viljandi või Rakvere, kuid peab selliseks linnaks saama. Narva ja ülejäänud Eesti suhte kujundamine nõuab tema sõnul tarka hoolimist nii valitsuselt, muult Eestilt kui Narvalt endalt.

Paet tõi näitena välja ühe ajakirjaniku hämmastuse sotsiaalmeedias, et Narva linnavolikogu pidas istungit vene keeles. «See näitab ilmekalt, et me ühiskonnal on 30 aastat olnud suuresti ükskõik, mis Narvas toimub. Pole ühiskondlikku nõudlikkust, et Eesti on Eesti. Ja seda igal pool,» sõnas ta ja lisas, et pole ime, et nõukogude taparelva avalikus ruumis pidamisel on siiski toetajaid ja tänavanimede normaliseerimine ei edene.

Küsimusele, mida välismaal tanki teisaldamisest arvatakse, vastas Paet, et ega ei arvata eriti midagi. «See on Eesti asi kujundada oma avalikku ruumi ning agressiivset fooni on meie elus niigi liiga palju, sellest saadakse hästi aru,» lausus ta.

Seega on Paeti sõnul hea, et seda agressiivsuse ja ähvarduse maamärki rahumeelse Eesti maastikul enam ei ole ning Narva ja Narva-Jõesuu vahel edaspidi sõites saab silm puhata rahulikul maastikul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles