Erakondade reitingud: EKRE kasvatas toetust (4)

BNS
Copy
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Remo Tõnismäe

Reformierakond naudib jätkuvalt mäekõrgust edu teiste erakondade ees, samas on reitingutabelis oma seisu parandamas ka Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE).

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 33,9 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 21,3 protsenti ja Keskerakonda 16,5 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Enim muutus nädalaga reitingutabelis teisel kohal oleva EKRE toetus, mis tõusis 1,5 protsendipunkti võrra. Liidri Reformierakonna ja kolmandal kohal oleva Keskerakonna toetus märkimisväärselt ei muutunud.

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 9,1 protsendiga, Eesti 200 8,7 protendiga ning Isamaa 8,1 protsendiga.

Eesti 200 tõusis Isamaast ette

Pärast mitu kuud kestnud tõusu on Isamaa toetus viimase kahe nädalaga langenud 1,3 protsendipunkti võrra ning reitingutabelis langeti sellega taas Eesti 200 seljataha. Samal ajal on jätkuvalt pigem langustrendis ka Eesti 200 toetus, mis on nüüd madalaimal tasemel alates 2020. aasta oktoobrist.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 51,1 protsenti ja opositsioonierakondi 37,8 protsenti vastajatest.

Tartu ülikooli Skytte poliitikauuringute instituudi teaduri Martin Mölderi sõnul paistab kõige suurema muutusena käesoleval nädalal silma EKRE toetuse kasv.

«Kui vaadata EKRE toetusnumbreid, siis praegu langes nende nelja nädala keskmise arvestusest välja juuli keskpaigast pärit suhteliselt madal tulemus ning see asendus viimasel nädalal 23,2-protsendise tulemusega. Kuna ka sellele nädalale eelnevad kolm tulemust on olnud vägagi stabiilsed, ei ole kasv veel kindlasti märk, et EKRE toetus on kasvutrendis,» rääkis Mölder.

Sotside kasv on praegu peatunud

Mölderi sõnul tundub, et ka teiste erakondade toetus pigem otsib suunda, kuhu liikuda, ning selgemaid trende välja tuua on raske.

«Keskerakonna ja Reformierakonna toetus on hetkel pigem stabiilne kui järjepidevas liikumises mingis kindlas suunas. Samuti on selge, et Isamaa ja sotside toetuse kasv, mis sai alguse uue valitsusega liitumisest, on peatunud. Ainsa trendina jätkub Eesti 200 toetuse langus ning vahe sotsiaaldemokraatide ja Isamaaga on väikesed,» ütles Mölder.

«Kui Eesti 200 toetuse taoline langustrend jätkub, kui Reformierakond püsib tugevas positsioonis ning kui tekkivad Parempoolsed suudavad poliitmaastikule siseneda, on tõenäoline, et kevadisteks valimisteks tekib Eesti 200-l taas tõsiseid probleeme valimiskünnisega,» lisas Mölder.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles