Eesti Pagulasabi aitab kolme riigi naistel luua üle 100 ettevõtte

Postimees
Copy
Eesti Pagulasabi juhataja Eero Janson.
Eesti Pagulasabi juhataja Eero Janson. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Eesti Pagulasabi korraldab Ukrainas, Gruusias ja Keenias mikro- ja väikeettevõtete toetamise programmi, et võimestada relvakonfliktide tõttu kannatanud naisi ning tagada neile jätkusuutlik sissetulek. Selle aasta programmide raames saavad stardi- ja laienemistoetust üle saja ettevõtte.

«Meie eesmärk on aidata haavatavas seisus olevaid pagulasi, sisepõgenikke ja muul viisil relvakonfliktide tõttu kannatanud inimesi. Et meie abil oleks pikaajaline mõju, aitame luua ja arendada mikro- ja väikeettevõtteid, mis tagaksid osalistele jätkusuuliku ja väärika toimetuleku, vaatamata keerulistele oludele, milles nad elavad,» ütles Eesti Pagulasabi juhataja Eero Janson.

Üks ettevõtlusprogrammi tsükkel kestab umbes 12 kuud. Esmalt esitavad osalejad oma esialgse äriidee, millest ekspertidest žürii valib välja tugevaimad. Teise vooru saanud naised osalevad seejärel intensiivses arenguprogrammis, kus töötubade ja koolituste käigus ideedest äriplaanid vormitakse. Nendest valitakse omakorda välja parimad, kes saavad äriga alustamiseks vajaliku tehnika ja materjalid ning kuue kuu jooksul individuaalset mentorlust.

Ukrainas korraldab Pagulasabi ettevõtlusprogrammi viiendat aastat, Gruusias teist ning Keenias esimest. «Hetkel on nii Gruusia kui ka Keenia selleaastased programmid nii kaugel, et kasusaajad on läbinud esmased koolitused ning saanud kätte äride käimalükkamiseks vajalikud seadmed, näiteks pagariäri või juuksuritöökoja tarbeks. Neis riikides 6-kuuline mentorluse programm juba käib,» ütles Gruusia ja Keenia suuna projektijuht Taavet Tomberg.

Ukrainas lükkus põhiprogramm sel aastal sõja eskaleerumise tõttu edasi, kuid juulis taasalustanud programm on jõudnud äriideede väljavalimise etappi, vahendas Eesti Pagulasabi. Intensiivne ettevõtlusprogramm toimub alustavatele ettevõtjatele septembris ning olemasolevatele ettevõtjatele suunatud programm oktoobris.

Gruusias toetab Pagulasabi sel aastal 20 alustavat ettevõtet ning aitab 20 juba olemasoleval oma tegevust laiendada. Keenias toetatakse 27 ettevõtet ning lisaks abistatakse vajalike seadmete ostmisel kohalikku põllumajanduskooperatiivi, millest saab kasu umbes 90 põllumajandusega tegelevat inimest. Ukrainas on kavas toetada 25 alustavat ja kuut olemasolevat ettevõtet.

«Ettevõtlusprojekti tegevuste mõõdetavaks mõjuks on toetuse saanud naiste leibkondade sissetulekute kasv. Näiteks kasvasid eelmise Ukraina ettevõtlusprogrammi tulemusel osalenud naiste sissetulekud keskmiselt 86 protsenti,» kinnitas pagulasabi.

Sel aastal saavad Ukraina naiste poolt loodatavatele ettevõtetele oma õla alla panna ka Eesti ettevõtjad. Eesti Pagulasabi elluviidavaid ettevõtlusprogramme rahastab Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles