Eesti paneb paika Ukraina sõjas haavatute ravivõimalused

BNS
Copy
02.03.2022, Tartu
Maarjamõisa haigla ehitusel on Ukrainast pärit ehitajad heisanud tõstukil Ukraina lipu.
Foto Margus Ansu, Tartu Postimees
02.03.2022, Tartu Maarjamõisa haigla ehitusel on Ukrainast pärit ehitajad heisanud tõstukil Ukraina lipu. Foto Margus Ansu, Tartu Postimees Foto: Margus Ansu

Valitsusel on plaanis neljapäeval heaks kiita Ukraina sõjas haavata saanutele osutatud tervishoiuteenuste eest haigekassa kaudu maksmise tingimused ja kord, et aidata Ukraina sõjas haavata saanud sõdureid ja võimaldada nendele ravi Eestis.

Eelnõu järgi hakkavad Ukraina sõjas haavata saanud inimesed saama ravi ja kiirabiteenust võrdsetel alustel Eesti ravikindlustatud inimestega.

Aastaks 2022 on Ukraina sõjas haavata saanud inimeste raviks riigieelarvest Eesti Haigekassale eraldatud 3,05 miljonit eurot. Ravikulu suurus sõltub tegelikest abivajajatest.

Sõjas haavata saanud inimeste raviks on planeeritud 2,75 miljonit eurot. Eesti regionaalhaiglate ja keskhaiglate võimekus on hinnanguliselt vastu võtta 45-50 patsienti.

Eestisse transportimisel kiirabi teenuse pakkumiseks suunatakse 0,3 miljonit eurot. Lähtutud on kiirabibrigaadi ööpäeva maksumusest 1600 euro ulatuses ja sellest, et ühe vigastatu transpordi korraldamiseks kulub ligi neli ööpäeva ning transpordi maksumus ühe vigastatu kohta on 6000 eurot. Sõltuvalt haavata saanud isikute tegelikust arvust võivad rahalised kulutused muutuda.

Kuna valmisolekut Ukraina patsiente vastu võtta on avaldanud mitmed riigid, jõuab Eestisse Ukrainas haavata saanud inimesi ravile vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles