Narkojõugu juht tuuakse USA-st Eesti vanglasse üle

BNS
Copy
Amid Magerramov on tegelenud tipptasemel võitluskunstidega.
Amid Magerramov on tegelenud tipptasemel võitluskunstidega. Foto: Spordiklubi Iman

Harju maakohus tunnistas kolmapäeval lubatavaks USA-s kümneks aastaks vangi mõistetud Eesti aserite kuritegeliku ühenduse juhi Amid Magerramovi ületoomise Eesti vanglasse karistuse kandmise jätkamiseks.

Teisipäevasel istungil leidis riigiprokuratuur, et Magerramovi ületoomine Eestisse on lubatav ning sellega on nõus ka mees ise. Kaitsja nõustus Magerramovi ületoomisega Eestisse karistuse kandmiseks.

Mullu novembris mõistis New Yorgi lõunapiirkonna kohus Magerramovi suure koguse fentanüüli ja karfentaniili USA-sse smugeldamise eest kümneks aastaks vangi.

Kohus mõistis Magerramovi narkoäris süüdi mullu 4. mail ning tegi tema karistuse teatavaks mullu novembri alguses.

Kohtunik Damian Williams ütles karistust välja kuulutades, et Magerramov toodi kohtu ette suurepärase rahvusvahelise koostöö tulemusena, milles mängisid olulist rolli DEA (Drug Enforcement Administration) erioperatsioonide üksus, DEA Kopenhaageni esindus, Eesti riigiprokuratuur ja Eesti keskkriminaalpolitsei.

Magerramov üritas aastatel 2017–2018 smugeldada narkokurjategijana esinenud uimastivastase võitluse agentuuri DEA agendi vahendusel USA-sse suure koguse fentanüüli ja karfentaniili.

DEA agent kohtus 2017. aasta oktoobris Magerramoviga Eestis ja nad leppisid kokku koostöös uimastite salakaubaveoks Ameerika Ühendriikidesse. Magerramov ja tema kaasosalised nõustusid transportima DEA agendile Taani suures koguses uimasteid, mille ta lubas toimetada edasi USA-sse New Yorki, kus see pidi jõudma kartelli klientideni.

9. mail 2018 toimetas Magerramov DEA agendile Taani kohale kolm narkootikumide näidist ja andis need kokkulepitud kohas üle. Agent andis uimasti üle võimudele ja laboratooriumis tehti kindlaks, et kolm saadetist sisaldavad kokku 550 grammi karfentaniili.

Agent andis hiljem Magerramovile teada, et tema saadetis jõudis New Yorki kohale ja narkokartell jäi uimasti kvaliteediga väga rahule. Ta andis teada, et kartell tahab teha Magerramoviga koostööd ja soovib uimastit juurde tellida.

30. mail 2018 toimetaski Magerramov koos kaaslastega Taani kokkulepitud kohta suurema koguse fentanüüli ja karfentaniili, seekord juba 5,2 kilo.

DEA agent kohtus juunis ja juulis 2018 veel korduvalt Magerramoviga ja andis teada, et ka tema suurem saadetis on jõudnud New Yorki narkokartellini. Ühtlasi pidas ta Magerramoviga läbirääkimisi järgmiste saadetiste narkokartellile toimetamise üle.

DEA otsustas 2018. aasta sügisel, et Magerramovi vastu on kogutud piisavalt tõendeid, ning Eesti keskkriminaalpolitsei pidas ta USA rahvusvahelise õigusabipalve alusel kinni.

2019. aasta kevadel andis Eesti Magerramovi USA-le välja. Koos Magerramoviga andis Eesti USA-le välja ka kuritegelikus ilmas tuntud Jevgeni Bõkovi ja Vitali Voronjuki. Juba varem, 2019. aasta veebruaris andis Eesti sama süüasja raames USA-le välja Viktor Livintšuki.

Politsei ja prokuratuur on nimetanud Amid Magerramovit Eesti aserite kuritegeliku jõugu liidriks.

Karfentaniil on kõige kangem teadaolev uimasti. Karfentaniil on fentanüüliga samasse gruppi kuuluv laboritingimustes valmistatav sünteetiline opioid. Karfentaniili kasutatakse suurte loomade, näiteks elevantide uimastamiseks ja see on fentanüülist 100 korda kangem. Inimese tapmiseks piisab väga väikesest kogusest ehk 0,03 milligrammist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles