Budapest kutsus Eesti suursaadiku vestlusele

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Eesti Instituudi esindus Ungaris pani veebruari lõpus uksed kinni.
Eesti Instituudi esindus Ungaris pani veebruari lõpus uksed kinni. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / Scanpix

Ungari välis- ja kaubandusministeerium kutsus Eesti suursaadiku Budapestis Raul Toomase teisipäeval vaibale, arutamaks kahe riigi omavahelisi suhteid. Kohtumise tingis madjarite pahameel Eesti poliitikute hiljutiste Ungari kohta  avaldatud seisukohtade pärast.

Kohtumisest andis ühismeedia vahendusel teada Ungari kahepoolsete suhete eest vastutav riigisekretär Tamás Menczer, kelle sõnul oli kutse seotud Eesti ministrite ja poliitikute viimasel ajal avaldatud sõnumitega Ungari kohta, mida Ungari peab alusetuteks ja väärateks. Menczer pidas sellist olukorda vastuvõetamatuks.

«Ungari energiajulgeolek on meie jaoks punane joon, me kaitseme alati oma energiajulgeolekut,» seisis postituse pealkirjas.

Videos rääkis Menczer, et Eesti suursaadikule selgitati lähemalt Budapesti seisukohti Ukrainas Venemaa poolt algatatud sõja kohta. Riigisekretär tõi välja Ungari suure panuse Ukraina aitamisel. «Oleme vastu võtnud ligi miljon põgenikku, aitame neil leida tööd, lapsed on läinud kooli. Jätkuvalt pakume Ukrainale humanitaarabi,» loetles Menczer ja kinnitas, et Ungari tunnustab Ukraina territoriaalset terviklikkust. «Ungari valitsus on rahu poolel!» rõhutas ta.

Riigisekretäri arvates on Ungari kritiseerimine kummaline riigi poolt, mille õhuruumi aitavad kaitsta ka ungarlased. Ta lisas, et Ungari sõjaväelased võtavad praegugi osa missioonist Eestis. «Ungarlased töötavad Eesti julgeoleku nimel,» rõhutas ta.

Budapesti rahulolematuse taga on ilmselt välisminister Reinsalu sõnad

Välisminister Urmas Reinsalu Postimehe saates «Ministri närviproov».
Välisminister Urmas Reinsalu Postimehe saates «Ministri närviproov». Foto: Kermo Benrot

Olgugi et Ungari esindaja ei maini teates ühegi Eesti poliitiku nime, on Ungari meedias olnud juttu välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) väljaöeldust Postimehe saates «Ministri närviproov».

Reinsalu vastas saates rahvusvaheliste kaitseuuringute keskuse teaduri Kalev Stoicescu küsimusele Eesti Ungari-poliitika võimalikest muutustest.

Välisminister pidas kahetsusväärseks, et Ungari ajab kahemõttelist poliitilist liini Vene agressiooni suunal. Reinsalu sõnul saatis ta ka kirja ametikaaslasele Péter Szijjártóle, kus rõhutas ühise väärtusruumi säilimise nimel teha Euroopa Liidu riikidel ja lääneriikidel täiendavate sanktsioonidega koostööd.

«Kindlasti kõik retoorilised või ka praktilised sammud visiitide või sanktsioonipoliitika valdkonnas lääne ühtsust habrastavalt ei vasta ei meie julgeoleku huvidele, ei ole inimlikult aktsepteeritavad moraalsest perspektiivist kõneldes ja tegelikkuses ei vasta ka mitte ühegi Euroopa Liidu riigi huvidele,» märkis Reinsalu.

«Ungari poliitiline joon, mis puudutab praegust sõjalist kriisi, ei ole kindlasti Eesti jaoks joon, mida me saame kuidagi möönda. Me kindlasti kutsume neid üles seda joont korrigeerima,» lõpetas ta.

Välisministeeriumist kinnitati Postimehele, et Eesti suursaadik Budapestis Raul Toomas kutsuti tõesti teisipäeval Ungari välisministeeriumisse, mis andis võimaluse lisaks kahe riigi koostööle ja sõprussuhetele rääkida ka sellest, mis ungarlastele muret valmistas. 

Välisministeeriumi sõnul väljendas Ungari pahameelt viimastel kuudel Eesti poliitikute Ungari kohta avaldatud kriitiliste seisukohtade pärast.

«Suursaadik Toomas võttis Ungari välisministeeriumi info teadmiseks ning sõnas vastuseks, et ei saa poliitikute eest vastutust võtta, sest riigikogu ja Euroopa Parlamendi liikmed on oma väljaütlemistes vabad,» lisas välisministeerium. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles