Zelenskõi: Venemaa jaoks on ukrainlased teadlikult valitud sihtmärgid (1)

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Sarsenov Daniiar/Ukraine Preside/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles kolmapäeval, et kõik ukrainlased on Venemaa jaoks ühesugused sihtmärgid ja need pole sõja liialdused, vaid teadlik poliitika, edastas ukrainlaste meediakanal Unian.

Zelenskõi sõnul on Venemaa ukrainlaste vastu suunatud agressiooni esmane motiiv puhtalt koloniaalne, sest Venemaa juhtkond soovib domineerida Ukraina maa ja selle ressursside üle.

«Moskvas kõlas väga pikka aega, et ilma Ukraina territooriumi hõivamiseta ei saa taastada Vene impeeriumi. Sellest sai aga palju tõsisem võitlus, kui mistahes impeeriumi või geopoliitilised ambitsioonid. Venemaa peab sõda sõna otseses mõttes meie rahva vastu, mis on vastuolus ukrainlaste eluõigusega,» rääkis Zelenskõi.

President toonitas, et sõda ei alanud 175 päeva tagasi, vaid 2014. aastal, kui Venemaa okupeeris Krimmi poolsaare ja provotseeris Donbassis tuhandeid inimelusid nõudnud vastasseisu.

«Seetõttu, kui me räägime Venemaa sõjast Ukraina vastu, siis me räägime kaheksast aastast pluss 175 päevast. Ja kui me räägime selle sõja ohvritest, Ukraina kaotustest, siis me ei alusta seda lugu 2022. aasta veebruarist. Me alustame seda 2014. aastast, kui ukrainlasi hakati tapma lihtsalt sellepärast, et nad on ukrainlased. Ukraina lipu eest. Ukraina meelse positsiooni eest. Ukraina territooriumi kaitsmise eest. Isegi lihtsalt kahtluse pärast, et inimene toetab Ukraina riiki,» rõhutas president.

Zelenski rääkis loo Kramatorskist pärit Stepan Tšubenkost, kes oleks sel sügisel saanud 25-aastaseks.

«Stepan tapeti 27. juulil 2014. aastal. Nooruki tapsid venemeelsed võitlejad, kelle kätega Venemaa pidas hübriidsõda Donbassis ja keda kasutab nüüd täiemahulises sõjas. Nad pidasid Stepani kinni, kui ta koju naasis. Nad nägid sini-kollast linti ehk meie lipu värve. Ja see oli piisav põhjus, et noorukit rünnata. Teismelist peksti mitu päeva, teda piinati ja lõpuks lasti maha,» rääkis riigipea.

President meenutas, et Tšubenko tapjad varjusid Venemaa territooriumile ja Venemaa okupeeritud Krimmi. Mõrtsukatele mõisteti küll Ukraina kohtus karistus, kuid terroririik Venemaa pakub neile kaitset.

«Nagu ka tuhandetele teistele sellistele mõrvaritele. Need, kes tulistasid inimesi lihtsalt sellepärast, et nad olid ukrainlased. Lihtsalt sellepärast, et nad olid ukrainlased Ukrainas. Need, kes tulistasid mehi ja naisi kuklasse pelgalt kahtluse pärast, et inimene toetab meie riiki. Kes tulistasid tankidest otsetuld elumajade pihta, tulistasid koole ja haiglaid. Kes tulistasid suurtükiväega rahulikke linnu,» jätkas president.

«Venemaa püüdleb tõesti Ukraina territooriumi hõivamise poole. Ja ta vajab seda territooriumi ilma ukrainlasteta. Hävitatud Mariupol ja kümned teised Ukraina linnad ja külad, veresaunad Butšas ja teistes okupeeritud territooriumi linnades pole erandiks, vaid see on ongi Venemaa strateegia Ukraina ja ukrainlaste suhtes,» seletas Zelenskõi.

President meenutas, et okupeeritud territooriumil hävitavad sissetungijad monumente ja muuseume, mis lihtsalt meenutavad Ukrainat. Hävitavad raamatuid ja teevad kõik selleks, et inimesed oleksid sunnitud loobuma oma rahvuslikust identiteedist ning alluma vägivallale ja röövimisele või surema.

«Ukraina on selles sõjas kaotanud juba kümneid tuhandeid inimesi. Väga väikesed lapsed – mõnekuused beebid, kes hukkusid Vene rakettide, mürskude ja kuulide läbi. Teismelised. Mehed ja naised. Eakad. Venemaa jaoks pole vahet, keda tappa ja keda mõnitada. Venemaa jaoks on kõik sama sihtmärk. Ja need ei ole sõja liialdused, see on selle teadlik poliitika,» toonitas Zelenskõi.

Seetõttu ei jää riigipea sõnul muud üle, kui võidelda ukrainlaste elude eest, et neid Ukrainas teismelise seljakoti külge kinnitatud sinise ja kollase lindi pärast ei tapetaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles